Κόσμος|15.11.2018 19:11

Guardian: Τα 6 πιθανά σενάρια υπό το φως της συμφωνίας για το Brexit

Γιάννης Πολίτης

«Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που μπορούν να συμβούν υπό το πρίσμα της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit», είναι το ερώτημα που θέτει ο Guardian στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία. Η Βρετανική εφημερίδα παραθέτει έξι σενάρια για την επόμενη μέρα. 

1) Το βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «όχι» στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit  

H Τερέζα Μέι καλείται να κάνει έναν αγώνα δρόμου για να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί, το SNP, καθώς και 51 βουλευτές του συντηρητικού κόμματος δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας. Εάν οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ υπογράψουν το σχέδιο συμφωνίας στις 25 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Μέι θα πρέπει να κερδίσει τους «αντάρτες» βουλευτές σε μια κρίσιμη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που η Βρετανίδα πρωθυπουργός χάσει την ψηφοφορία τότε έχει στη διάθεσή της 21 ημέρες για να υποβάλλει νέο σχέδιο. Εάν όμως κερδίσει την ψηφοφορία θα παραμείνει, στο δεδόμενο πλαίσιο, στην πρωθυπουργία

2) Η Τερέζα Μέι αποσύρει το ισχύον σχέδιο συμφωνίας

Η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να αποφασίσει ότι δεν θα περάσει το σχέδιο συμφωνίας μέσω του κοινοβουλίου και θα μπορούσε να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ. Η συγκεκριμένη κίνηση θα προκαλούσε εκνευρισμό, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό των Tories. Κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ταπείνωση για την κυβέρνησή της. Παράλληλα αυτό το σενάριο μπορεί να πυροδοτήσει μια κόντρα για την ηγεσία του κόμματος.

3) Επέκταση του άρθρου 50 (συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit)

Η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επεκτείνει το άρθρο 50, το οποίο προβλέπει τις διαδικασίες για την έξοδο ενός μέλους από την Ένωση.  Έτσι θα της δινόταν περισσότερος χρόνος για να καταλήξει σε συμφωνία που θα μπορούσε να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2019. Όμως αυτό το αίτημα δεν θα έπρεπε κατ 'ανάγκη να χορηγηθεί. Ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ υφίστανται πιέσεις από λαϊκίστικα κόμματα για να θέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

4) Οι συντηρητικοί βουλευτές προβαίνουν σε πρόταση δυσπιστίας στην πρωθυπουργό

Εάν οι Συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι η Μέι δεν είναι πλέον κατάλληλη για το αξίωμα του πρωθυπουργού τότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόταση δυσπιστίας. Μέλη της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας ισχυρίζονται ότι ο Graham Brady, πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής του 1922, θα λάβει τις απαραίτητες 48 επιστολές αυτή την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση μια ψηφοφορία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο, την επόμενη εβδομάδα. Όλοι οι βουλευτές των Tories θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του ηγέτη τους. Εάν η Μέι κερδίσει, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Εάν χάσει, τότε θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να αποφασιστεί ποιος θα γίνει πρωθυπουργός.

5) Γενικές εκλογές - Τρεις πιθανές διαδρομές

Εάν η Τερέζα Μέι αποτύχει να λάβει υποστήριξη για την τρέχουσα συμφωνία τότε μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μετά η Μέι θα καταθέσει κοινοβουλευτική ψηφοφορία για γενικές εκλογές, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών. Στη συνέχεια θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, η οποία θα μπορούσε να είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό είναι το πιο απίθανο σενάριο καθώς η πολιτική της αξιοπιστία υπέστη σοβαρές ζημιές, όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκλογές οι οποίες οδήγησαν σε απώλεια της πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος.

Το εναλλακτικό πλάνο είναι να ζητηθούν εκλογές εάν μια απλή πλειοψηφία βουλευτών ψηφίσει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.  Σε αυτή την περίπτωση επτά βουλευτές των Tories, ή όλοι οι βουλευτές του DUP, θα πρέπει να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης για να χάσουν την ψήφο, ενεργοποιώντας έτσι μια περίοδο διάρκειας δύο εβδομάδων. Η Μέι θα παραμείνει στη θέση της ενώ οι βουλευτές θα διαπραγματεύονται μια νέα κυβέρνηση. Μια άλλη διαδρομή στο δρόμο προς τις γενικές εκλογές θα ήταν η κυβέρνηση να καταργήσει ή να τροποποιήσει το νόμο περί τακτικών κοινοβουλευτικών περιόδων, ο οποίος δημιουργεί πενταετή περίοδο μεταξύ των γενικών εκλογών. Μια νέα πράξη θα έπρεπε να περάσει τόσο μέσω των της Βουλής των κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων. Αυτό είναι ένα απίθανο σενάριο.

6) Δεύτερο δημοψήφισμα

Η Μέι θα μπορούσε να αποφασίσει ότι είναι αδύνατο να βρεθεί ένα πιθανό σχέδιο συμφωνίας που θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και θα ψηφίσει από τον λαό. Η ουσιαστική ψήφος θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν εάν η χώρα διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα. Όμως δεν είναι σαφές εάν αρκετοί βουλευτές θα υποστήριζαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ενώ και η ίδια η Μέι το απέκλεισε.

ΣυντηρητικοίδημοψήφισμαΤερέζα ΜέιΒουλή των ΛόρδωνBrexitΒουλή των Κοινοτήτων