Κόσμος|08.07.2019 21:14

«Τρόµαξε» ο Βρετανός πρέσβης µε τον Ντόναλντ Τραµπ

Γιώργος Σκαφιδάς

«Ανίκανος», «αδέξιος», «ασυνάρτητος»… Οσα γράφει ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Κιµ Ντάροχ, για τον Αµερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραµπ, θα έπρεπε να προκαλούν προβληµατισµό ακόµη και στους µεγαλύτερους οπαδούς της τρέχουσας αµερικανικής κυβέρνησης.

Η συντηρητική βρετανική εφηµερίδα «Mail on Sunday» (η κυριακάτικη έκδοση της «Daily Mail») έφερε στο φως της δηµοσιότητας κάποια από τα υπηρεσιακά τηλεγραφήµατα που είχε στείλει ο Βρετανός πρέσβης προς ενηµέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών πίσω στο Λονδίνο τα προηγούµενα περίπου τρία χρόνια, ξεκινώντας από το 2017 και µετά.

Ο λόγος για µια σειρά από ενηµερωτικά τηλεγραφήµατα, στο πλαίσιο των οποίων «αναλύονται» όσα έχουν λάβει χώρα στην αµερικανική πρωτεύουσα τα τελευταία έτη, µέσα όµως από τη µατιά του Βρετανού πρέσβη, ο οποίος παράλληλα προχωράει και σε µια σειρά από δικές του εκτιµήσεις αναφορικά µε όσα θα πρέπει να περιµένουµε έως και τις αµερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 από την πλευρά του Λευκού Οίκου. «∆εν πιστεύουµε στην πραγµατικότητα ότι αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να γίνει… λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη… λιγότερο αδέξια διπλωµατικά και ανίκανη» εµφανίζεται να γράφει, ανάµεσα σε άλλα, ο 65χρονος Κιµ Ντάροχ, ένας διπλωµάτης µε µακρά πείρα σε κορυφαία πόστα. Ενδεικτικά, εκείνος έχει διατελέσει µόνιµος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ την περίοδο 2007-2012, σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης πίσω στο Λονδίνο από το 2012 έως και το 2015 και, εν συνεχεία, από τον Ιανουάριο του 2016 και µετά, πρέσβης του Ηνωµένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον.

Ο 65χρονος Βρετανός διπλωµάτης εµφανίζεται, σύµφωνα µε όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας, να επιβεβαιώνει ως αληθείς τις φήµες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στις ΗΠΑ περί εσωτερικού «χάους» και «αλληλοµαχαιρωµάτων» στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος εµφανίζεται, επιπλέον, να µην αποκλείει το ενδεχόµενο η προεδρία Τραµπ κάποια στιγµή να «καταρρεύσει» µέσα σε συνθήκες «ντροπής», ενώ παράλληλα απορρίπτει και την πολιτική του 73χρονου Ρεπουµπλικάνου Αµερικανού προέδρου απέναντι στο Ιράν ως «ασυνάρτητη» και «χαοτική». Κατά τα λοιπά, εκείνος φαίνεται να αµφισβητεί ως ανυπόστατη και την πρόσφατη δήλωση του Τραµπ ότι ακύρωσε την τελευταία στιγµή προγραµµατισµένη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωµένου Βασιλείου αναγνώρισε ως αληθή όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας, υπογραµµίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι απόψεις που εκφράζονται δεν αποτελούν απαραιτήτως και απόψεις υπουργών ή της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης.

Δάκτυλος Φάρατζ 

Πίσω από το γεγονός της ξαφνικής διαρροής στον βρετανικό Τύπο των τηλεγραφηµάτων του Βρετανού πρέσβη φαίνεται, ωστόσο, να κρύβονται και εσωτερικές σκοπιµότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις σχέσεις µεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από τη διαρροή βρίσκεται ένας φερόµενος ως «φίλος» του Τραµπ: συγκεκριµένα ο ηγέτης του Brexit Party, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος λέγεται πως θα ήθελε να διαδεχθεί τον Κιµ Ντάροχ στη θέση του πρέσβη του Ηνωµένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον όταν ο τελευταίος αποχωρήσει από το εν λόγω πόστο στα τέλη του 2019 όπως είναι προγραµµατισµένο.

Η δηµοσιογράφος Ιζαµπελ Οουκσοτ, που υπογράφει το επίµαχο δηµοσίευµα στην εφηµερίδα «Mail on Sunday», φέρεται να βρίσκεται κοντά στον Φάρατζ, τον οποίο µάλιστα ο ίδιος ο Τραµπ είχε (στις 22 Νοεµβρίου του 2016, µέσω Twitter) προτείνει για τη θέση του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον. «Θα έκανε εξαιρετική δουλειά» είχε διαµηνύσει τότε ο Αµερικανός πρόεδρος, ο οποίος φέρεται να τα πηγαίνει καλά τόσο µε τον ηγέτη του Brexit Party, Νάιτζελ Φάρατζ, όσο και µε τον υποψήφιο για την ηγεσία των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον. Για τη θέση, πάντως, του επόµενου πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον έχει ακουστεί και το όνοµα ενός άλλου επιφανούς δηµοσίου υπαλλήλου, του Μαρκ Σέντγουιλ.

Νάιτζελ ΦάρατζΚιμ ΝτάροχΝτόναλντ Τραμπ