Κόσμος|16.07.2019 15:17

Υγεία Μέρκελ: «Ομερτά» για την κατάσταση των Γερμανών ηγετών

Newsroom

Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Βαστίλης παρουσιάστηκε έντονα λαχανιασμένη.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος, προκειμένου να αποφευχθεί νέο περιστατικό τρόμου, παρακολούθησε καθιστή την τελετή υποδοχής της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία, αντίθετα με ό,τι προβλέπεται στο πρωτόκολλο για την υποδοχή ξένων ηγετών, κάθισε δίπλα στη Μέρκελ τόσο κατά την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές που της επιφυλάχθηκε στο Βερολίνο όσο και κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Εν προκειμένω, αξίζει να σημειωθεί πως η καγκελάριος όχι μόνο δεν φάνηκε να τρέμει, αλλά ήταν και εξαιρετικά ευδιάθετη.

 

Το αμέσως προηγούμενο περιστατικό είχε σημειωθεί κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Αντι Ρίνε, ενώ πιο πριν οι τηλεοπτικές κάμερες την είχαν καταγράψει να τρέμει κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γερμανική πρωτεύουσα στις 18 Ιουνίου, αλλά και κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στις 27 Ιουνίου.

Μέρκελ: «Είμαι καλά»

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τρίτο περιστατικού τρόμου (μετά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Φινλανδίας), σύμφωνα με τo Βild.de, δήλωσε: «Είμαι καλά. Όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, διανύω μια φάση. Προφανώς δεν έχω ξεπεράσει το πρόβλημά μου ακόμη, αλλά υπάρχει πρόοδος. Απλώς πρέπει να ζήσω μαζί του για λίγο. Αλλά είμαι καλά και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε».

Η άρνηση για πειστικές απαντήσεις προκαλεί ανησυχία

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ίδιας ότι το τρέμουλό της οφειλόταν σε αφυδάτωση, τόσο οι ειδικοί αναλυτές όσο και η γερμανική κοινή γνώμη ανησυχούν. Μάλιστα, κατά τον Γκάμπορ Στάινγκαρτ, η υγεία της Άνγκελα Μέρκελ εγείρει συνταγματικά ζητήματα. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών αρχίζει να εκλείπει» σύμφωνα με τον πρώην συντάκτη της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», αφού δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις απέναντι στα κρίσιμα ερωτήματα για την υγεία της καγκελαρίου, παρότι η εκπρόσωπός της, Ούλρικε Ντέμερ, εξακολουθεί να υποστηρίζει «αισθάνεται πολύ καλά».

Στο μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, Γκέοργκ Μάασεν, επιμένει: «Η κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου δεν είναι θέμα ιδιωτικής φύσης, ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν η Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να διοικεί τη χώρα».

Το γεγονός πως συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι καλά εγείρει, εύλογα, ανησυχία, τονίζει ο Γιούργκεν Φάλτερ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μάιντς. 

Σύμφωνα, πάντως, με μια δημοσκόπηση την οποία διενήργησε το ινστιτούτο έρευνας Civey, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η υγεία της Μέρκελ είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα.

Η τακτική που ακολουθεί το Βερολίνο για τη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι ισχύει στις ΗΠΑ, όπου οι πρόεδροι είθισται να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται, προκειμένου να καταστήσουν σαφές στο κοινό πως είναι ακμαίοι και μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένης έντασης και υπευθυνότητας καθήκοντά τους.

Αλλά και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουμε ανάλογη κουλτούρα με τη γερμανική σε σχέση με ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες μας. Αν μη τι άλλο, θυμόμαστε τη μεγάλη περιπέτεια υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον καθηγητή Ιατρικής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινό, να υπογραμμίζει αργότερα στο βιβλίο του «100 χρόνια από τη γέννησή του – αναζητώντας τον Ανδρέα» ότι, παρότι η κοινή γνώμη δεν ήξερε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πλέον παραμελημένος καρδιολογικός άρρωστος σε όλη του τη σταδιοδρομία, και ότι ήταν επιλογή του να συνεχίσει να είναι ενεργός πολιτικός ακόμη και με τίμημα τη ζωή του. 

Πώς οι Γερμανοί ηγέτες του παρελθόντος αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», οι Γερμανοί καγκελάριοι παραδοσιακά τηρούν «ομερτά» σχετικά με θέματα υγείας που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν. Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες δεν γνώριζαν, για παράδειγμα, ότι ο Βίλι Μπραντ υπέφερε από κατάθλιψη, αλλά και πως ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν επιρρεπής στις λιποθυμίες. Mάλιστα, τον είχαν βρει εκατοντάδες φορές στο πάτωμα, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Μέχρι που το 2014 αποκάλυψε πως ποτέ δεν υπήρξε απόλυτα υγιής.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Βίλι Μπραντ

Ο Χέλμουτ Κολ είχε κρατήσει το πρόβλημα με τον προστάτη που είχε το 1989, ώστε να μπορέσει να παραστεί σε ένα σημαντικό για το CDU συνέδριο, στο οποίο οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του ετοίμαζαν «πραξικόπημα». Παρέστη, λοιπόν, στο συνέδριο σιωπηλός και υποφέροντας, και αμέσως μετά μπήκε στο χειρουργείο.

Επίσης, το περιβάλλον του Χάινριχ Λούμπκε, προέδρου το 1960, απέκρυψαν το γεγονός ότι αρχηγός του γερμανικού κράτους υπέφερε από γεροντική άνοια - αν και ήταν ηλίου φαεινότερον.

Αλλά και ο Κόνραντ Αντενάουερ, καγκελάριος της Γερμανικής Δημοκρατίας επί σειρά ετών, υπέφερε από χρόνια βρογχίτιδα, μέχρι που πέθανε τελικά από πνευμονία, ενώ το γραφείο του υποστήριζε πως απλώς είχε ένα κρυολόγημα.

Καταπώς φαίνεται, λοιπόν, δεν αρμόζει στα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας να παρουσιάζονται άρρωστοι, λέει δηκτικά ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας το 2005.

Eίναι, τελικά, άρρωστη η καγκελάριος;

Πολλοί διερωτώνται μήπως η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης δεν χαίρει άκρας υγείας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής εξάντλησε τον οργανισμό της. Γιατροί στους οποίους απευθύνθηκαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν απέκλεισαν την πιθανότητα μια έλλειψη υγρών να ευθύνεται όντως για τον τρόμο. «Συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο υπό έντονη ηλιοφάνεια. Η καγκελάριος στάθηκε σχετικά τυχερή που έτρεμε μόνο» είπε ο δρ Κρίστοφ Σπεχτ στο δίκτυο n-tv.

Πάντως, η καγκελάριο έτρεμε και στο Μεξικό τον Ιούνιο του 2017, κατά την υποδοχή της από τον τότε πρόεδρο Ενρίκε Πιέτα Νιέτο

.

ΓερμανίδαΆνγκελα ΜέρκελΓερμανία