Κόσμος|11.07.2019 17:18

Frontex: Αυξημένες κατά 6% οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο τον Ιούνιο

Μαρία Ψαρά

Κατά 6% αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να μπουν στην Ευρώπη τον Ιούνιο. 8 300 περίπου άνθρωποι θέλησαν να διασχίσουν τα σύνορα, ωστόσο συνελήφθηκαν από τις δυνάμεις της FRONTEX. Πάντως, το σύνολο για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν σχεδόν κατά 1/3 χαμηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο σε περίπου.

Η Ανατολική Μεσόγειος παρέμεινε η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη με σχεδόν 4 000 απόπειρες τον Ιούνιο του 2019. Ωστόσο, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός στην περιοχή αυτή μειώθηκε κατά 16% από ό, τι πριν από ένα χρόνο σε σχεδόν 21 500.

Στις καταγραφές δεν υπάρχουν στοιχεία από την Κύπρο, όπου οι ροές έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό. Ένας στους τέσσερις μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι του Αφγανιστάν, οι οποίοι συνήθως έφταναν δια θαλάσσης.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξαν 500 καταγραφές τον Ιούνιο. Το σύνολο για τους πρώτους έξι μήνες έφτασε τους 5.100, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν και του Ιράν αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο κομμάτι των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.

Ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να μεταβούν στην ΕΕ μέσω της Δυτικής Μεσογείου αυξήθηκε κατά 55% από τον προηγούμενο μήνα σε σχεδόν 2.350 άτομα. Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθε σε πάνω από 10.300, 27% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι κάτοικοι του Μαρόκου, του Μάλι και της Αλγερίας αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη διαδρομή αυτή το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να διέλθουν από την Κεντρική Μεσόγειο τον Ιούνιο ανήλθε στους 1.150. Το σύνολο για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν χαμηλότερο κατά 83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τυνήσιοι, Πακιστανοί και Αλγερινοί ήταν οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.

FrontexμετανάστεςΜεσόγειος