Κόσμος|27.07.2019 12:49

Τετραµερής στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ για την Ανατολική Μεσόγειο

Newsroom

Συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, στην Ουάσιγκτον, είχαν προχθές αξιωµατούχοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του µοντέλου συνεργασίας 3 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) +1 (ΗΠΑ), προς την κατεύθυνση του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήµατα. Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, «οι κυβερνήσεις των Ηνωµένων Πολιτειών, της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τη σηµασία της κοινής δέσµευσης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευηµερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Οι συµµετέχοντες φέρονται να εστίασαν κυρίως στη χρήση των διαθέσιµων «οικονοµικών εργαλείων», που θα συµβάλουν στην αντιµετώπιση συνολικά του φάσµατος των οικονοµικών προκλήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην οικονοµική διάσταση του τοµέα της εθνικής ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσµεύτηκαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους µεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας, µε σκοπό να διερευνήσουν παράλληλα και δυνατότητες επέκτασης αυτής της συνεργασίας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρµόδια για οικονοµικές και επιχειρηµατικές υποθέσεις, Μανίσα Σινγκ, ήταν η οικοδέσποινα της συνάντησης, στην οποία συµµετείχαν επίσης ο πρέσβης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Μάριος Λυσιώτης, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Θεόδωρος Μπιζάκης, και ο αναπληρωτής πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μπενιαµίν Κράσνα, σύµφωνα µε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανατολική ΜεσόγειοςΣτέιτ Ντιπάρτμεντ