Κόσμος|28.07.2019 11:35

Κύπρος: Oι εκβιασµοί και η συνάντηση Αναστασιάδη µε τον Ακιντζί

Μιχάλης Ιγνατίου

Διακινδυνεύουν στον διπλωµατικό «τζόγο» της Ανατολικής Μεσογείου, το µέλλον της Κύπρου, τόνισαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η ηγεσία του «κοµµουνιστικού» κόµµατος του νησιού, που τον πιέζει αφόρητα για να εισέλθει σε νέο γύρο διαπραγµατεύσεων και ενώ η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της συνεχίζεται χωρίς ίχνος υποχώρησης από την Τουρκία.

Ο κ. Αναστασιάδης συµφώνησε να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, µε τον οποίο στην ουσία δεν µπορεί να διαπραγµατευθεί τίποτα, αφού η Τουρκία αποφασίζει και έχει πάντα τον τελευταίο λόγο στο Κυπριακό. Θα είναι χαµένος χρόνος µε έναν κατοχικό ηγέτη που χρησιµοποιήθηκε από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και δυστυχώς «νοµιµοποιήθηκε» από τον κ. Αναστασιάδη, όταν τον κυριαρχούσε ο άλλος του εαυτός: αυτός που ψήφισε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Από την κατάρρευση της προσπάθειας στο Κραν Μοντανά είχαµε να κάνουµε µε τον άλλο Αναστασιάδη. Αυτόν που αντιλήφθηκε επιτέλους ότι οι Τούρκοι απλώς τον κοροϊδεύουν και τον εκµεταλλεύονται για να «νοµιµοποιούν» το καθεστώς στα Κατεχόµενα. Οµως πήγε στο άλλο άκρο. Εβγαλε προς τα έξω αυτήν τη νοοτροπία που κλείνεται σε µία φράση: «Εµείς στον Νότο και αυτοί στον Βορρά», άρα διχοτόµηση ή δύο κράτη. Είναι µια συνταγή για καταστροφή. Οι συνέπειες για τον κυπριακό Ελληνισµό θα είναι οι ίδιες, όπως και στην περίπτωση της φιλοτουρκικής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας.

Εσχάτως ο Πρόεδρος της Κύπρου επανήλθε µε ταχύτητα πολεµικού αεροπλάνου στον πρώτο του εαυτό. Να «διευθετηθεί» το Κυπριακό το ταχύτερο δυνατόν και ενώ το νησί και ο κυπριακός λαός βρίσκονται υπό έναν απίστευτο εκβιασµό. Η «διπλωµατία των κανονιοφόρων» είναι στο αποκορύφωµά της και ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται υπό µόνιµο εκβιασµό. Η κατάσταση θυµίζει τις ηµέρες πριν από τη δεύτερη εισβολή, όταν ο ευρισκόµενος στη Γενεύη τότε προεδρεύων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, βρέθηκε ενώπιον τελεσιγράφου: Ή δέχεσαι ό,τι βάλουµε στο διαπραγµατευτικό τραπέζι ή πάµε σε πόλεµο.

Οι Τούρκοι µε τη βοήθεια του Χένρι Κίσινγκερ αρνήθηκαν να δεχθούν την πρόταση του Κληρίδη για επιστροφή στο Σύνταγµα του 1960 και επανάληψη των συνοµιλιών µεταξύ των δύο κοινοτήτων, που είχαν διακοπεί λόγω της εισβολής. Ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ωµά απέρριψε την ελληνική πρόταση και απαίτησε η Κυπριακή ∆ηµοκρατία να µετατραπεί σε ένα δικοινοτικό οµοσπονδιακό κράτος µε πολλά καντόνια, στο οποίο οι Τούρκοι θα είχαν τελικά τον έλεγχο του 34% της Κύπρου. Μπορούσε ο Κληρίδης να αποδεχθεί αυτόν τον εκβιασµό; Εφυγε και σε έξι µέρες η Κύπρος δέχθηκε τη δεύτερη επίθεση, αποτέλεσµα της οποίας ήταν η απώλεια του 40% του νησιού, η προσφυγοποίηση χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και πολλοί νεκροί. Ο κ. Αναστασιάδης θα µπορούσε να βρεθεί ενώπιον άλλου εκβιασµού: Ή µας δίνεις το 50% του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου ή τον παίρνουµε µόνοι µας.

Οι Τούρκοι δεν υπολογίζουν ούτε τους Αµερικανούς, ούτε τους Ευρωπαίους, τους οποίους βεβαίως γλεντάνε. Εχω καταλήξει σε ένα συµπέρασµα: ότι φοβούνται µόνο τους Ισραηλινούς. Αυτό δεν σηµαίνει ότι το εβραϊκό κράτος θα σπεύσει να βοηθήσει τη Λευκωσία. Το τελευταίο διάστηµα ο Μπενιαµίν Νετανιάχου είναι εξαφανισµένος. Μου έλεγε ένας καλός γνώστης του Κυπριακού, που έχει συνοµιλήσει πολλές φορές µε τον κ. Αναστασιάδη, ότι η κίνηση της συνάντησης µε τον κ. Ακιντζί, ακόµα και η πιθανή συµµετοχή του σε µια νέα άτυπη πενταµερή, γίνεται για να αποδείξει ότι οι Τούρκοι τα θέλουν όλα και δεν έχουν διάθεση για συµβιβασµό. Και µετά να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα δύο κράτη. Στο «Νησί των Αγίων» όλα είναι πιθανά… 

ΚυπριακόΜουσταφά ΑκιντζίΝίκος Αναστασιάδης