Κόσμος|30.07.2019 11:59

Μπόρις Τζόνσον προς Ε.Ε.: Όλα υπό διαπραγμάτευση αλλιώς δεν συζητώ

Μαρία Ψαρά

Νέος, καλοκαιρινός πονοκέφαλος αρχίζει να… καταλαμβάνει τις Βρυξέλλες. Λέγεται Μπόρις Τζόνσον και στο βάθος αχνοφαίνεται το άτακτο Brexit.

Παρόλο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνονται… ψύχραιμοι απέναντι στην εκλογή του καθαρόαιμου Brexit και όλοι οι επικεφαλής των θεσμών έστειλαν συγχαρητήρια για την εκλογή του, η πραγματικότητα απέχει αρκετά. Κι αυτό γιατί ένα σοβαρό δίλημμα απασχολεί τους Ευρωπαίους: από τη μία δεν έχουν καμία όρεξη να ενισχύσουν το λαϊκισμό και να το κάνουν εύκολο στον Μπόρις Τζόνσον, από την άλλη ωστόσο δεν επιθυμούν να θέσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και την Ιρλανδία σε κίνδυνο.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής έσπευσε να δηλώσει διαθέσιμος για συζητήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο τελικά όπως φαίνεται δε θα χρειαστεί. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας διαμήνυσε ότι δεν θέλει «να καθίσει στο τραπέζι με τους Ευρωπαίους αν η ΕΕ δεν μπορεί να ανοίξει ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης». Αυτό δήλωσε εκπρόσωπός του, συμπληρώνοντας ότι «Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει στους ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει μέχρι τώρα με το τηλέφωνο».

«Ο πρωθυπουργός θέλει να φύγει από το τραπέζι με μια συμφωνία και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αλλάξει τη θέση της», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο Τζόνσον είναι ότι μόνο αν οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ανοίξουν εκ νέου τα χαρτιά «διαζυγίου» ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, θα έρθει ο Βρετανός για συναντήσεις.

Από την καρδιά της Ευρώπης, παρά τη θερινή ραστώνη, διαμηνύουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη συμφωνία για Brexit. Τελικά τι θα υπερισχύσει; Πρόκειται για ένα δυνατό μπρα-ντε-φερ που δεν ξέρει κανείς πού θα καταλήξει.

Μπόρις ΤζόνσονBrexit