Κόσμος|01.08.2019 08:11

ΗΠΑ για S-400: Οι κυρώσεις πάνω από το κεφάλι της Τουρκίας

Μιχάλης Ιγνατίου

Τα παραπάνω δήλωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του Hellas Journal και του καναλιού OPEN.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως μία απόδειξη ότι η θέση του για την εγκατάσταση των S-400 δεν αλλάζει, προειδοποιεί την Τουρκία και για τις κυρώσεις που θα ακολουθήσουν, θυμίζοντας ότι το αμερικανικό κτύπημα εναντίον της Κίνας, που προχώρησε στην αγορά του ίδιου ρωσικού συστήματος, ήρθε τρεις μήνες μετά, και μάλιστα στη βάση του νόμου CAATSA.

Η γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει: «Λυπούμαστε για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με την αγορά των συστημάτων S-400. Θέτοντας σε λειτουργία το σύστημα υπονομεύονται περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή. Αντιλαμβανόμαστε ότι η παραλαβή των συστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κίνας βάσει του (νόμου) CAATSA λίγους μήνες μετά την απόκτηση των S-400. Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της απόφασης».

Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά δείχνει και τη διαφορά απόψεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως είναι γνωστό: Ο Πρόεδρος Τραμπ επιμένει στην αναβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στο πλαίσιο του γνωστού νόμου για την αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής. Δεν έχει αποκαλύψει ακόμα την τελική του απάντηση, και είναι φανερό ότι κερδίζει χρόνο.

Ο Αμερικανός ηγέτης, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του ανά δύο λεπτά, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας παραμένουν «ζωντανές» και δεν έχουν αποσυρθεί ούτε λεπτό από το τραπέζι. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά η θέση δεν αλλάζει και οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία όπως όλες οι χώρες που έχουν αγοράσει ρωσικό οπλισμό.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με δικό του κανάλι με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προωθώντας την εισήγηση για «πάγωμα» στην ουσία των S-400 ακόμα και αν το ρωσικό σύστημα έχει παραληφθεί. Εάν ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποδεχθεί να μην τεθούν σε λειτουργία οι S-400 τότε η Αμερική θα προσφέρει το σύστημα Patriot σε χαμηλή τιμή, αλλά θα αρνηθεί να χαρίσει την απόρρητη τεχνολογία.

Την ίδια άρνηση είχε εισπράξει η Τουρκία από τον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, και όσα περί του αντιθέτου ισχυρίζεται ο κ. Τραμπ δεν είναι η αλήθεια. Μέχρι της στιγμής η δημόσια απάντηση της Τουρκίας είναι αρνητική στην αμερικανική πρόταση. Άλλωστε μίλησε δημόσια ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ο οποίος από τότε δεν σχολιάζει οτιδήποτε αφορά το ρωσικό σύστημα.

Η πηγή -αν και από την Τουρκία τα μηνύματα δεν είναι θετικά ακόμα- εικάζει ότι στο παρασκήνιο μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να συζητά την πρόταση, αλλά αναμένει να θέσει ως όρο την επιστροφή της χώρας του στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και στο ξεπάγωμα της παραγγελίας των 100 μαχητικών αεροσκαφών.

Πάντως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο υπερισχύει η άποψη ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα αλλάξει γνώμη, αντίθετα όλο και περισσότερο ενισχύει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και ο ίδιος προσωπικά με τον κ. Πούτιν.

Στο Κογκρέσο πιστεύουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε πλέον τη Ρωσία και η επιστροφή του στη Δύση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Οι βουλευτές και γερουσιαστές είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι η πορεία της Τουρκίας προς τη Ρωσία θα μπορούσε να ήταν αναστρέψιμη εάν η επίσημη Ουάσιγκτον ήταν πιο σκληρή απέναντι στον Ερντογάν.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος Τραμπ τον εξυπηρέτησε σε κρίσιμες φάσεις και ο κ. Ερντογάν αφού τον εκμεταλλεύθηκε τον πρόδωσε. Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπόθεση των S-400 είναι ένα θέμα από τα πολλά ανοικτά ζητήματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Η υπόθεση της Συρίας χαρακτηρίζεται εκρηκτική και ήδη η Άγκυρα προετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Επίσης αυτό που έδωσε τη «χαριστική βολή» στον Λευκό Οίκο είναι οι αποδείξεις ότι η Τουρκία και το Ιράν συνεργάζονται για να βοηθήσουν το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα να ξεπεράσει τις κυρώσεις.

Η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν σπάσει το αμερικανικό εμπάργκο πουλώντας παράνομα τον χρυσό της Βενεζουέλας στις διεθνείς αγορές. Αναφορικά με τη Συρία, η Αμερική έχει εγκλωβιστεί στις δηλώσεις του κ. Τραμπ όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι οποίοι υποσχέθηκαν επίσημα και δημόσια ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους.

Το δίλημμα παραμένει: Τι θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος εάν η Τουρκία επιτεθεί στους συμμάχους του, τους Κούρδους μαχητές του YPG, που τον βοήθησαν να κερδίσει περήφανη νίκη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους;

Η ερώτηση και η απάντηση

Ερώτηση: Έχει αλλάξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη θέση του σχετικά με τις συνέπειες για την Τουρκία στην περίπτωση της παράδοσης των S-400 από τη Ρωσία; Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε (τους S-400), κατά παράβαση του νόμου CAATSA και των αιτημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το σύστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προτρέψει νωρίτερα την Τουρκία να μην ολοκληρώσει τη συμφωνία, αλλά η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια, δήλωσε στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, και όμως έχει αρχίσει η παράδοσή τους. Τώρα, ο υπουργός Πομπέο δήλωσε στο Bloomberg ότι ζήτησε από την Τουρκία να μην λειτουργήσει το σύστημα που αγόρασε από τη Μόσχα. Έχει τροποποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση τις απόψεις της σχετικά με το αν ο νόμος CAATSA έχει ακόμα ενεργοποιηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία (αλλαγής);

Πρέπει να θεωρήσουμε τις δηλώσεις του υπουργού Πομπέο και του γερουσιαστή Γκράχαμ ως το νέο πρότυπο χρήσης του νόμου CAATSA; Επίσης: Δεδομένων των μετατοπιζόμενων θέσεων (της Αμερικής) στην περίπτωση της Τουρκίας, ποια είναι η θέση της κυβέρνησής σας σχετικά με τις αγορές των S-400 από την Ινδία; Και τι θα συμβεί αν ένας σύμμαχος σας, για παράδειγμα η Ιταλία, ζητήσει να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία; Θα αποδεχτείτε την πώληση;

Απάντηση: Λυπούμαστε για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με την αγορά των συστημάτων S-400. Θέτοντας σε λειτουργία το σύστημα υπονομεύονται περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή. Αντιλαμβανόμαστε ότι η παραλαβή των συστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κίνας βάσει του (νόμου) CAATSA λίγους μήνες μετά την απόκτηση των S-400. Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της απόφασης.

Πηγή: hellasjournal

κυρώσειςS-400Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνCAATSAΝτόναλντ Τραμπ