Κόσμος|01.08.2019 19:14

ΕΕ: Ο Ντάισελμπλουμ φαβορί για προτεινόμενoς διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Μαρία Ψαρά

Πρωί πρωί την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τον προτεινόμενο πρόεδρο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προαλείφεται ως «νέος Ντράγκι», οι Ευρωπαίοι πρέπει να προτείνουν έναν δικό τους υποψήφιο για να μη χάσουν μία θέση που παραδοσιακά ανήκει στην ΕΕ.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι: ο Ολλανδός πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Φιλανδίας Όλι Ρεν, ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο.

Αν και δεν είναι καθόλου δημοφιλής στον ευρωπαϊκό νότο εξαιτίας των δηλώσεών του περί “ποτών και γυναικών”, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρείται φαβορί για τη θέση. Για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Ντάισελμπλουμ σήμερα ήταν στην Ελλάδα και αύριο πάει στην Ισπανία. Σε καλή θέση πλασάρεται και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της οποίας το όνομα είχε ακουστεί και για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι είθισται ο πρόεδρος του ΔΝΤ να είναι μέχρι 65 χρονών και η ίδια τα έκλεισε πέρυσι!

Λιγότερο πιθανές είναι οι υποψηφιότητες των Σεντένο και Καλβίνιο. Πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του Όλι Ρεν, αφού ως πρώην Επίτροπος Οικονομικών, θεωρείται ότι έχει τις γνώσεις.

Με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ που συντονίζει, η ψηφοφορία καθυστέρησε μέχρι τις 9 ώρα Ελλάδας το πρωί της Παρασκευής για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλει έναν υποψήφιο που εγκρίνει η νέα κυβέρνησή του. Μέχρι στιγμής πάντως, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αποτύχει να συσπειρωθούν στο όνομα ενός μόνου υποψηφίου.

Στην ψηφοφορία μπορεί να υπάρξουν αρκετοί γύροι. Για την ανάδειξη του «νικητή» χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, η ο οποία θα λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό κάθε χώρας. Το ΔΝΤ θα σταματήσει να δέχεται αιτήσεις στις 6 Σεπτεμβρίου και επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Γερούν ΝτάισελμπλουμΔΝΤΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚριστίν ΛαγκάρντΜάριο Ντράγκι