Κόσμος|02.08.2019 13:31

Brexit: Η συσπείρωση των αντιπάλων του Τζόνσον έφερε αποτέλεσμα

Newsroom

Το πρώτο σοβαρό και ουσιαστικά πολιτικό πλήγμα κατά της σκληρής στάσης του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο θέμα του Brexit δεν ήρθε ούτε από την ξεσηκωμένη κατά της αποχώρησης χωρίς συμφωνία Βόρεια Ιρλανδία, ούτε και από την υπέρ της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο Σκοτία, αλλά από την “φασαριόζικη” Ουαλία.

Οι εκλογές για την βουλευτική έδρα στο Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ που ανήκε στον Συντηρητικό Κρις Ντέιβις ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου με τις φορολογικές του δηλώσεις, επέτρεψαν στις πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. να καταφέρουν ένα ισχυρό ράπισμα στην πολιτική στάση του νέου πρωθυπουργού που είναι υποστηρικτής της αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή καλύτερα της αποχώρησης πάση θυσία.

Η έδρα του Ντέιβις πήγε στην υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems) Τζέιν Ντοντς και έτσι με την στέρηση μιας έδρας από το κυβερνών κόμμα η κυβέρνηση συνεργασίας (Τόρις- Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) μένει με μια ανίσχυρη πλειοψηφία μιας έδρας στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Τακτική νίκης- στρατηγική ήττα

Το ενδιαφέρον στην αναμέτρηση δεν είναι φυσικά μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και το γεγονός ότι οι Lib Dems που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν σε τακτική συνεργασία με το τοπικό κόμμα της Ουαλίας Plaid Cymru και οι Πράσινοι δεν κατέβασαν υποψηφίους ούτως ώστε να μην σπάσει σε μικρότερα κομμάτια η ψήφος υπέρ της παραμονής. Μάλιστα αναφερόμενος στην επιλογή αυτή, ο ηγέτης του Plaid Cymru Άνταμ Πράις υποστήριξε πως: “Αν ο πρωθυπουργός Τζόνσον πάει σε εκλογές θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Plaid Cymru και τα υπόλοιπα κόμματα υπέρ της παραμονής είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε ούτως ώστε να επικρατήσουμε στο θέμα του Brexit μια και καλή”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Συντηρητικό Κόμμα έκανε σοβαρή προσπάθεια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να κρατήσει την έδρα, αφού στην περιοχή έκαναν ομιλίες τόσο ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και βασικός υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις Μογκ, όσο και ο υπουργός της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ. Την περιοχή επισκέφθηκε προεκλογικά και ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, χωρίς όμως να κάνει κάποια ομιλία ή έστω κάποιες συναντήσεις με τους ψηφοφόρους και τα στελέχη που είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν.

Δυστυχώς όμως για τους Τόρις το αντίπαλο στρατόπεδο “έπαιξε” πιο έξυπνα εγείροντας το ζήτημα του τι θα συμβεί με την αγροτική παραγωγή της περιοχής σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η κατάσταση ξέφυγε τόσο που οι αγροτικές ενώσεις της Ουαλίας κάλεσαν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

ΟυαλίαBrexitΜπόρις Τζόνσον