Κόσμος|02.08.2019 13:50

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ έχει καταστεί όμηρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Newsroom

Ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία ρίχνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την «προβληματική», όπως τη χαρακτηρίζει, περίοδο που διανύει η Τουρκία με την Ε.Ε., υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη έχει καταστεί όμηρος των ακραίων απαιτήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι -σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή, στην Άγκυρα- απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας του ΟPEN TV στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι «διανύουμε μία προβληματική περίοδο με την Ε.Ε. Η Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιήσει τις επαφές αναφορικά με το Κυπριακό. Με το πρόσχημα της αλληλεγγύης προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα μας τις ακραίες απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδας – Κύπρου».

Ο Χαμί Ακσόι επανέλαβε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας λόγω της ανατ. Μεσογείου δεν έχουν καμία ισχύ για την Άγκυρα και δεν πρόκειται να την επηρεάσουν στις αποφάσεις της για την περιοχή.

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου ελήφθησαν αρκετές αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς , ούτε και συμβολική αξία, ώστε να μας επηρεάσουν. Βλέπουμε ότι η Ε.Ε. έχει καταστεί όμηρος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, επηρεάζοντας τις σχέσεις της Ε.Ε. με εμάς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Τέτοιου είδους μέτρα όμως δεν θα μας εμποδίσουν να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο ή τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε πάντως την ελπίδα η νέα ηγεσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέτει περισσότερο όραμα αναφορικά με την Τουρκία, ενώ επανέλαβε το δόγμα της Άγκυρας για win-win σχέσεις με την Ευρώπη και τους γείτονές της.

«Μετά τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρχισε να διαμορφώνεται ένα νέο ηγετικό πλαίσιο στην Ε.Ε. Περιμένουμε μια στάση με περισσότερο όραμα όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Θέλουμε οι διμερείς μας σχέσεις να προχωρούν με την αντίληψη του win win».

Ευρωπαϊκή Ένωσητουρκικό υπουργείο ΕξωτερικώνΚύπρος