Κόσμος|04.08.2019 19:11

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο (vid)

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία θα προστατεύει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο μέρα-νύχτα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα Κυριακή στην Προύσα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου νοσοκομείου της πόλης καθώς και του καινούριου αυτοκινητόδρομου Κωνσταντινούπολης-Σμύρνης.

«Από τη Συρία μέχρι την ανατoλική Μεσόγειο και παντού, μέρα-νύχτα θα συνεχίζουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου της χώρας μας και του έθνους μας. Από τη μια πλευρά η Βουλή μας και από την άλλη εγώ ως πρόεδρος της χώρας, οι υπουργοί μας και όλοι οι κρατικοί θεσμοί θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε τους στόχους της Τουρκίας. Όταν αφήσουμε πίσω την επόμενη χρονιά, θα εισέλθουμε σε μία νέα περίοδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος υποσχόμενος μία νέα εποχή μετά το 2021.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στα βόρεια της Συρίας παρά τις αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει ενημερώσει σχετικά και το Κρεμλίνο και την Ουάσιγκτον ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στις «παρενοχλήσεις» στα σύνορά της. «Εμείς δείχνουμε υπομονή μέχρι ένα σημείο. Η υπομονή αυτή έχει ένα όριο», τόνισε.

Για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου ότι όχι μόνο δεν πήρε θέση υπέρ της Τουρκίας, αλλά συντάχθηκε με όσους απειλούσαν την ίδια του τη χώρα, όπως έκανε και πέρυσι στον «πόλεμο» κατά της τουρκικής λίρας που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική ΜεσόγειοςΕυφράτης