Κόσμος|05.08.2019 14:19

Ελ Πάσο: «Λουκέτο» στο φόρουμ 8chan που αναρτήθηκε το μανιφέστο του μίσους

Newsroom

Λουκέτο με απόφαση της εταιρείας παροχής διαδικτυακής ασφάλειας σε ιστοσελίδες Cloudflare μπαίνει στο διαδικτυακό φόρουμ 8chan που προτιμούν οι ακροδεξιοί μακελάρηδες για να αναρτούν τα ασυνάρτητα γεμάτα μίσος κείμενα τους, έπειτα και από τις δύο νέες ακροδεξιές τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και την ανάρτηση σε αυτήν του μανιφέστο του 21χρονου φασίστα δολοφόνου του Ελ Πάσο. Η απόφαση ελήφθη με έμμεσο και εντελώς «τεχνικό» τρόπο, καθώς από τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) η εταιρεία με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι σταματάει άμεσα ότι σταματάει να «προστατεύει» το αγαπημένο φόρουμ της διεθνούς ακροδεξιάς. Η κίνηση αυτή άφησε το 8chan έρμαιο διαδικτυακών επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσίας (DDoS) ένα είδος «επίθεσης» το οποίο φορτώνει την σελίδα με «κίνηση» που δεν μπορεί να διαχειριστεί με αποτέλεσμα να πέφτει σε αχρηστία. Πράγματι λίγο μετά την ανακοίνωση το 8chan «έπεσε» καθώς δέχθηκε άγνωστο από που μια επίθεση DDoS.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω φόρουμ φιλοξένησε το ασυνάρτητο, παραληρηματικό ακροδεξιό «μανιφέστο» του 21χρονου φασίστα Πάτρικ Κρούσιους που αιματοκύλησε το εμπορικό κέντρο στο Ελ Πάσο του Τέξας. Πιο παλιά στον διαδικτυακό αυτόν τόπο είχαν αναρτήσει τα αντίστοιχα κείμενα τους ο μακελάρης του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία Μπρέντον Τάραντ, αλλά και ο άλλος λευκός τρομοκράτης, Τζον Έρνεστ, που επιτέθηκε εναντίον συναγωγής στο Πόγουεϊ στην Καλιφόρνια τον Απρίλιο σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους τρεις.

Μένει να φανεί αν την κίνηση του Cloudflare και τους επικεφαλής της Μάθιου Πρινς κατά της ιδεολογίας του μίσους, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες που παρέχουν προστασία σε ιστοσελίδες τέτοιου περιεχομένου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτηση του ο Μάθιου Πρινς: «Το 8chan μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της απόφασης μας, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρει να «ξανανέβει»». Πράγματι το 8chan λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι πλέον προστατεύεται από μια ανταγωνίστρια εταιρεία της Cloudflare την BitMitigate, που έχει έδρα την Ουάσινγκτον. Η υπόθεση του 8chan, όπως και η υπόθεση της νεοναζιστικής ιστοσελίδας Daily Stormer που επίσης είχε «διώξει» το 2017 το Cloudflare, αλλά πήγε σε άλλη εταιρεία «διαδικτυακής ασφάλειας», καταδεικνύουν ότι για να ληφθούν μέτρα κατά των ιστοσελίδων που διακινούν μηνύματα και ιδέες μίσους (όπως του μακελάρη του Ελ Πάσο), δεν αρκούν να ληφθούν μεμονωμένες αποφάσεις, αλλά χρειάζεται γενικότερος συντονισμός και ρύθμιση του διαδικτύου.   

Ελ ΠάσομακελάρηςΔιαδίκτυοκυβερνοασφάλεια