Κόσμος|07.08.2019 14:49

Σαλβίνι: Ξεκινάει περιοδεία σε παραλίες και ενισχύει τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Newsroom

“Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι” αναρωτιούνται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση από τον ηγέτη της Λέγκας, τον ακροδεξιό σόουμαν Ματέο Σαλβίνι ότι επεκτείνει Αυγουστιάτικα την άοκνη πολιτική του εκστρατεία (υπέρ του) στις... παραλίες και δη στις παραλίες της κεντρικής και της νότιας Ιταλίας. Όπως είναι αναμενόμενο η απόφαση του να πάει στις παραλίες που αυτή την εποχή του χρόνου οι Ιταλοί λιάζονται μαζικά, παίζουν ρακέτες και χαλαρώνουν για να μεταφέρει το μήνυμα της ακροδεξιάς Λέγκας δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον πραγματικό του στόχο.

Πιο συγκεκριμένα όλοι σκέφτονται ότι η εκστρατεία του Σαλβίνι στο Νότο προμηνύει πως η Ιταλία το φθινόπωρο θα πάει σε πρόωρες εκλογές με υπαιτιότητα του ηγέτη της Λέγκας και έτσι αναρωτιούνται αν πρέπει η περιοδεία να θεωρηθεί... προεκλογική.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το “αστέρι” της ιταλικής και ευρωπαϊκής ακροδεξιάς (ο οποίος προσφάτως πάρταρε κάνοντας τον ντι τζέι και κατεβάζοντας το ένα κοκτέιλ μετά το άλλο σε μπιτς μπαρ σε ιταλική παραλία), ξεκίνησε την νότια εκστρατεία του από την παραλία Σαμπόντια κοντά στην Ρώμη. Μετά θα κατευθυνθεί σε παραλίες της κεντρικής Ιταλίας στις περιφέρειες του Αμπρούτσο και του Μολίζε και στην συνέχεια θα κατευθυνθεί προς Απουλία, Μπαζιλικάτα, Καλαβρία, Σικελία και Καμπανία. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα βρίσκεται στις 14 Αυγούστου στην Λιγουρία (βόρεια) για να συμμετέχει στις τελετές μνήμης των 43 θυμάτων της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα.

Απαντώντας στις κατηγορίες των ιταλικών μίντια περί “παραλιακού τουρ” ο Σαλβίνι υποστήριξε σε δηλώσεις του πως: “Άκου παραλιακό τουρ! Είναι δημόσιε συναντήσεις τις οποίες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζήτησαν οι ίδιοι. Αλίμονο, δεν πηγαίνω εκεί για να παίξω μπιτς βόλεϊ”.

Το κόμμα του Σαλβίνι είναι ένα κόμμα με ιδιαίτερα ισχυρές ρίζες στην Βόρεια Ιταλία και μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια ο τωρινός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργασίας της Λέγκας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), ήταν λάβρος κατά των Ιταλών του Νότου, επιτιθέμενος εναντίον τους με ρατσιστικά και μειωτικά σχόλια.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Νότου στις τελευταίες εκλογές προτίμησε τον κυβερνητικό εταίρο του Σαλβίνι, Λουίτζι Ντι Μάιο, όμως ο πονηρός Μιλανέζος είχε ήδη κάνει άνοιγμα προεκλογικά προς τη νότια Ιταλία (βγάζοντας το "του Βορρά" από την αρχική ονομασία του κόμματος του που ήταν "Λέγκα του Βορρά") και έτσι η Λέγκα έλαβε ικανοποιητικά ποσοστά και στις νότιες περιφέρειες της χώρας.

Το σενάριο ότι ο Σαλβίνι ετοιμάζεται να ρίξει την κυβέρνηση και να πάει σε εκλογές ενισχύεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι ψηφοφόροι του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στο Νότο εμφανίζονται από τις δημοσκοπήσεις να μην είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή τους στις τελευταίες εκλογές, αλλά και από το γεγονός ότι πάλι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό της Λέγκας έχει φτάσει στο 39%, ενώ το ποσοστό του M5S έχει πέσει στο μισό από τις τελευταίες εκλογές και κινείται κοντά στο 15%.

Ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς, τον οποίο κάποιοι στην Ιταλία χαρακτηρίζουν ως “μικρό Μακιαβέλλι”, δεν κινείται προφανώς μόνο με βάση τους αριθμούς. Τη νέα του αυτή κίνηση την πραγματοποιεί αφού ενισχύθηκε πολιτικά και επικοινωνιακά τα τελευταία 24ώρα. Πιο συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις έγιναν μετά την υπερψήφιση από την Βουλή ενός νέου νόμου που εισηγήθηκε ο ίδιος σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στους καπετάνιους πλοίων (όπως η Γερμανή Κάρολα Ρακέτε) τα οποία έχουν διασώσει μετανάστες οι οποίοι σπάνε την απαγόρευση που έχει επιβληθεί για το δέσιμο των σωστικών πλοίων στα ιταλικά λιμάνια. Επιπλέον η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά τις απειλές Σαλβίνι ότι θα ριξει την κυβέρνηση εάν το M5S δεν κάνει πίσω στο θέμα της κατασκευής της υπερταχείας που θα συνδέει την Ιταλία με την Γαλλία (TAV) (οι Πεντάστεροι είναι κάθετα αντίθετοι με την συγκεκριμένη επένδυση) και εάν δεν σταματήσουν να του στέκονται εμπόδιο σε βασικές πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει.

προεκλογική εκστρατείαΜατέο Σαλβίνι