Κόσμος|12.08.2019 23:16

AfD: Ακροδεξιό εμφύλιο φέρνουν τα ενισχυμένα ποσοστά του κόμματος

Newsroom

Με τις τοπικές εκλογές σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία (1η Σεπτεμβρίου) να πλησιάζουν και την αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση στη Θουριγγία να έπεται (τέλη Οκτωβρίου), η προσοχή στρέφεται στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς οι κάλπες αυτές θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για το ίδιο.

Είναι κοινός τόπος στη γερμανική πολιτική ζωή ότι η πρώην Ανατολική Γερμανία έχει μετατραπεί σε εκλογική δεξαμενή για το AfD. Και τα τρία προαναφερθέντα κρατίδια ανήκαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AfD αναμένεται να σαρώσει. Στο Βρανδεμβούργο, το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται πως θα κοντράρει στα ίσα τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι κερδίζουν παραδοσιακά τις εκλογές στο κρατίδιο. Μάλιστα, κάποιες δημοσκοπήσεις το φέρνουν στην πρώτη θέση. Αντίστοιχα, στα άλλα δύο κρατίδια, η τύχη των οποίων τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους, η ακροδεξιά αναδεικνύεται (με βάση τις δημοσκοπήσεις) δεύτερη δύναμη.

Μετρήσεις

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Βρανδεμβούργο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια κάθετη πτώση του ποσοστού του SPD και μια θεαματική άνοδο της δημοφιλίας του AfD. Συγκεκριμένα, το SPD λαμβάνει από 17% έως 21,4%, ενώ το το AfD από 19% έως 21,3%. Αντίστοιχα, στη Σαξονία, όπου πρώτο κόμμα είναι παραδοσιακά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα της Μέρκελ λαμβάνει από 24% μέχρι 29,4%, ενώ η ακροδεξιά από 23,5% μέχρι 26%. Στη Θουριγγία, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα για το AfD, καθώς στο κρατίδιο αυτό ισχυρά ποσοστά καταγράφει και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στη Θουριγγία, το CDU αναμένεται να λάβει από 21% έως 26,5%, το Die Linke από 20,8% έως 25% και το AfD από 20% έως 24%.

Η επέλαση του AfD τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στα κρατίδια μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την προσφυγική κρίση του 2015 είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει εντόνως τόσο την ευρωπαϊκή πολιτική ζωή όσο και τις γερμανικές Αρχές.

Το AfD έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα για τις σχέσεις μελών του με ναζιστικές ομάδες. Όσο το κόμμα «μεγαλώνει» εκλογικά, το θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί και τα ίδια τα στελέχη, καθώς εξαιτίας της (μέτριας) επιτυχίας που έχει γνωρίσει βγαίνουν στην επιφάνεια οι εσωκομματικές έριδες για την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα.

Ο Χέκε και το ρήγμα

Το ρήγμα, όπως συνήθως συμβαίνει στα κόμματα της ακροδεξιάς, είναι μεταξύ των πιο «μετριοπαθών» και των πλέον «εξτρεμιστών». Το σκοινί τραβούν, φυσικά, οι ακραίοι, οι οποίοι έχουν φτιάξει μια ομάδα μέσα στο κόμμα, τη γνωστή «Πτέρυγα». Ένας εκ των επικεφαλής της «Πτέρυγας», ο Μπιορν Χέκε, είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης του κόμματος στη... Θουριγγία. Όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στη Γερμανία οι διάφορες... πτέρυγες που από τα χρόνια της κρίσης και έπειτα «φωνάζουν» πιο δυνατά τραβούν την προσοχή του κοινού και συσπειρώνουν ψηφοφόρους. Ο ακροδεξιός εμφύλιος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, και ο Μπιορν Χέκε έχει γίνει ουκ ολίγες φορές κόκκινο πανί για τους πιο μετριοπαθείς πολιτικούς και τα πιο μετριοπαθή ακροδεξιά στελέχη που προέρχονται από κρατίδια της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Πτέρυγα», ο Χέκε και κάποιοι ακόμα συνέδεσαν το όνομα του κόμματος με τις ξενοφοβικές-ακροδεξιές ταραχές που ξέσπασαν πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ ο Χέκε και οι άνθρωποί του είναι επίσης αυτοί που ώθησαν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας να ανοίξουν έρευνες για τις σχέσεις στελεχών του κόμματος με τους νεοναζί.

Ο ακραίος Μπιορν Χέκε που απειλεί να τινάξει στον αέρα το AfD (copyright: AP Photo/dpa,Hendrik Schmidt)

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι καλές επιδόσεις του κόμματος που αναμένονται τους επόμενους μήνες και τις οποίες θα καρπωθούν στελέχη που προέρχονται από την «Πτέρυγα» θα πυροδοτήσουν ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις. Εκτιμάται ότι μετεκλογικά οι νίκες αυτές δεν θα μετουσιωθούν σε πολιτικές που ευαγγελίζεται το AfD, εξαιτίας της απομόνωσης στην οποία το ωθεί η κυρίαρχη ακροδεξιά λογική.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο βουλευτής του AfD στο κοινοβούλιο του Βερολίνου, Φρανκ-Κρίστιαν Χάνσελ, «εάν το γεγονός ότι το κόμμα πάει καλά σε τρεις αναμετρήσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία αποδοθεί στην πολιτική της "Πτέρυγας" και του επικεφαλής της (Μπιορν Χέκε), τότε το κόμμα κινδυνεύει να χάσει οποιαδήποτε δυναμική έχει στα δυτικά. Μετά είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει ένα καθοδικό σπιράλ».

Οι δηλώσεις των στελεχών της «Πτέρυγας» και οι εκδηλώσεις που οργανώνουν, οι οποίες μυρίζουν... ναζισμό, ανάγκασαν τους πιο μετριοπαθείς του ακροδεξιού κόμματος να υπογράψουν προ ημερών κείμενο το οποίο καταδίκαζε τόσο τον Χέκε όσο και άλλα στελέχη του κόμματος, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το κόμμα «δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει το κόμμα του Μπιορν Χέκε».

ακροδεξιάAfDΓερμανία