Κόσμος|19.08.2019 12:56

Συνάντηση Μακρόν - Πούτιν την Δευτέρα στη νότια Γαλλία

Newsroom

Οι ηγέτες Γαλλίας και Ρωσίας συναντώνται σήμερα (19/8) στην καλοκαιρινή κατοικία του Γάλλου προέδρου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθούν σειρά από «καυτά» θέματα εν όψει και της συνόδου κορυφής της ομάδας των G7 που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (24-26 Αυγούστου) στην περιοχή Μπιαρίτζ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Σημειώνεται ότι η Γαλλία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ομάδας των G7, ενώ στη σύνοδο του Μπιαρίτζ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Λιβύη, Ιράν, Συρία και Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Μακρόν και Πούτιν, με τον Γάλλο πρόεδρο να ρίχνει όλο το βάρος των προσπαθειών του σε μια ειρηνική εκτόνωση-διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Η πρόσφατη εκλογή ενός νέου προέδρου στην Ουκρανία, εν προκειμένω του ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημιουργεί στα μάτια της Γαλλίας νέες ευκαιρίες προόδου προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος (της ειρήνευσης, δηλαδή, στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές) με τη σύμφωνη γνώμη Κιέβου και Μόσχας. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο Ζελένσκι έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, με τον οποίο δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση το προσεχές διάστημα.

Αλλά και σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις σε Ιράν και Συρία, το Παρίσι αναμένεται να ζητήσει από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή που εκείνος έχει σε Τεχεράνη και Δαμασκό προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση (στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας) αλλά και να διασωθεί η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Υπό τον Μακρόν η Γαλλία καταβάλει προσπάθειες ώστε να ενισχύσει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.   Σημειώνεται ότι Μακρόν και Πούτιν είχαν μια συνάντηση και στις Βερσαλλίες το 2017. Όσο για τη Ρωσία, εκείνη υπενθυμίζεται ότι αποκλείστηκε από την ομάδα των G8 έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. 

Εμανουέλ ΜακρόνΒλαντίμιρ Πούτιν