Κόσμος|28.08.2019 17:18

Σαν σήμερα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «είχε ένα όνειρο» - Η ομιλία που έμεινε στην ιστορία

Newsroom

Στις 28 Αυγούστου 1963 στην Ουάσιγκτον, σε μία πορεία και συγκέντρωση του αντιρατσιστικού κινήματος στην οποία πήραν μέρος πάνω από 200.000 άτομα, ο πάστορας και πρωτοστάτης του κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εκφώνησε την ομιλία του που έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο «Έχω ένα όνειρο…». Ο διάρκειας 17 λεπτών λόγος του θεωρείται από τους ειδικούς ένας από τους καλύτερους στην ιστορία της ρητορικής στις ΗΠΑ.

T

Στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν, απέναντι από το Καπιτώλιο, o Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είπε εκτός των άλλων «Έχω ένα όνειρο. Ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το χαρακτήρα τους». Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 14 Οκτωβρίου του 1964, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών.

Ο Κινγκ παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου του 1964 και παρέλαβε το βραβείο του, στο όνομα των χιλιάδων αγωνιστών του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Το χρηματικό ποσό που παρέλαβε μαζί με το βραβείο το μοίρασε σε διάφορα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα

Στο τέλος του 1963, το περιοδικό Time, τον ανακήρυξε προσωπικότητα της χρονιάς.

Στις 4 Απριλίου του 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στο μπαλκόνι της πανσιόν στην οποία έμενε στο Μέμφις, όπου σχεδίαζε να  μπει επικεφαλής της «παράνομης» πορείας αλληλεγγύης προς τους απεργούς υπαλλήλους της καθαριότητας.

(Copyright wikipedia)

Την προηγούμενη ημέρα, έχει δώσει άλλη μία από τις εμψυχωτικές ομιλίες του, με τίτλο «Ανέβηκα στην κορυφή του όρους», όπου είχε δηλώσει «απόψε είμαι ευτυχισμένος». Ο Κινγκ έλαβε μετά θάνατον πολλές διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Το 1986 η 15η Ιανουαρίου (η ημέρα της γέννησής του) ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή στις Η.Π.Α.

(copyright AP image)
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ