Κόσμος|29.08.2019 18:33

Ερντογάν για μαχητικά Σουχόι: «Δεν πήγαμε τζάμπα στη Ρωσία…»

Μαρία Ζαχαράκη

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις εναλλακτικές της Τουρκίας στο θέμα των μαχητικών, μετά το αμερικανικό μπλόκο στα F-35. Αν και από πολλούς ερμηνεύεται ως κίνηση τακτικής από τον Τούρκο πρόεδρο απέναντι στις ΗΠΑ, δεν αποκλείει σε επίπεδο λεκτικό να στραφεί προς τη ρωσική αγορά και πάλι για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επιστρέφοντας από τη Μόσχα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απαντώντας σε ερώτηση αν τα SU-57 αποτελούν την εναλλακτική της Τουρκίας στα F-35, ανέφερε: «Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε τζάμπα εδώ… Αυτό μια φορά θα πρέπει να γίνει γνωστό», είπε με νόημα για να προσθέσει ότι «όταν οι ΗΠΑ δώσουν την οριστική τους απόφαση, εμείς θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αγορές υπάρχουν πολλές διαθέσιμες».

Είμαστε έτοιμοι για τη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι στο θέμα της Συρίας ο στρατός είναι έτοιμος να εισέλθει στο ξένο έδαφος για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, αλλά η Αμερική καθυστερεί. «Είμαστε έτοιμοι κατά μήκος όλων των συνόρων μας. Το προσωπικό μας και τα τεθωρακισμένα περιμένουν στα σύνορα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», δήλωσε, ενώ παραδέχτηκε διαφωνίες στο θέμα της έκτασης της ζώνης, καθώς οι Αμερικανοί πιέζουν για μείωση κάτω των 20 μιλίων βάθος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέπεμψε, πάντως, το θέμα της συζήτησης για τη ζώνη ασφαλείας και στην τριμερή Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν που θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη.

Ουδέτερος ο Πούτιν για τη Συρία

Σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας στη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μάλλον έδειξε και πάλι μία ουδέτερη στάση απέναντι στα αιτήματα της Τουρκίας για την περιοχή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε κατανόηση στο θέμα της κατάστασης στο Ιντλίμπ και τις επιθέσεις που δέχθηκε εκεί ο τουρκικός στρατός και τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των δύο χωρών.

Επαναφέρει τη θανατική ποινή

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε επίσης το θέμα της θανατικής ποινής, μετά το ανατριχιαστικό έγκλημα με την Εμινέ Μπουλούτ, την οποία μαχαίρωσε ο άνδρας της μπροστά στη 10χρονη κόρη τους. «Το έχω πει στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ό,τι μπορεί να γίνει μέσα στο πλαίσιο του δικαίου, να γίνει. Το έχω πει ότι είμαι υπέρ της θανατικής ποινής», δήλωσε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυρίαΒλαντίμιρ Πούτινθανατική ποινήF-35