Κόσμος|30.08.2019 19:29

Σε πορεία με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα συμμετείχε υποψήφιος του AfD

Newsroom

Σάλο έχει προκαλέσει στην Γερμανία η αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel ότι ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) για την πρωθυπουργία στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, Αντρέας Κάλμπιτζ, ήταν ένας από τους 14 Γερμανούς νεοναζί που είχαν συμμετάσχει το 2007 σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας την οποία διοργάνωνε τότε η οργάνωση Πατριωτική Συμμαχία, που είχε φτιάξει τότε η Χρυσή Αυγή με άλλες πολιτικές δυνάμεις της ελληνικής ακροδεξιάς.

Η υποψηφιότητα του Κάλμπιτζ στο Βρανδεμβούργο θεωρείται ότι ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζεται να συγκεντρώνει το AfD στις δημοσκοπήσεις ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής και τα οποία φέρνουν το ακροδεξιό κόμμα να κονταροχτυπιέται για την πρώτη θέση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Τόσο το AfD όσο και το SPD σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την αναμέτρηση στο Βρανδεμβούργο συγκεντρώνουν από 19% μέχρι 22% έκαστο.

Όπως σημειώνουν τα γερμανικά, αλλά και τα διεθνή μέσα, η συμμετοχή του 46χρονου πολιτικού στην πορεία των Ελλήνων νεοναζί, αποκαλύφθηκε από έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα την οποία δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό σήμερα (Παρασκευή). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αυτής στην πορεία που είχε γίνει στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2007, συμμετείχαν εκτός από τον Κάλμπιτζ σημαίνοντα στελέχη του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD) όπως ο νυν ηγέτης του Ούντο Φόιγκτ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η ομάδα των Γερμανών νεοναζί στην οποία συμμετείχε ο Κάλμπιτζ το 2007, τράβηξε την προσοχή των ελληνικών Αρχών, αλλά και της γερμανικής πρεσβείας την εποχή εκείνη, αφού έξω από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν τότε, στο κέντρο της Αθήνας, είχαν κρεμάσει σημαία με την σβάστικα. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της σημαίας το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση με βόμβες μολότοφ που έπεσαν στο μπαλκόνι, αλλά και στην είσοδο.

Ο Βαυαρός ακροδεξιός πολιτικός απάντησε στις αποκαλύψεις υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έμενε στο ξενοδοχείο το οποίο δέχθηκε την επίθεση με τις βόμβες μολότοφ, ότι δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα τα οποία ακολούθησαν και ότι δεν συμμετείχε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην πορεία των νεοναζί στο κέντρο της Αθήνας. Όπως φέρεται να δήλωσε στο Der Spiegel ο Κάλμπιτζ απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις με την πορεία: “Επανεξετάζοντας τα γεγονότα εκείνα (σ.σ. την συμμετοχή στην πορεία εννοεί) τόσο οι πολιτικοί της στόχοι όσο και η επιλογή των συμμετεχόντων δεν μου προκάλεσαν στην συνέχεια το ενδιαφέρον ούτε είχαν την έγκριση μου”.

AfDΧρυσή Αυγήνεοναζί