Κόσμος|03.09.2019 18:47

Ισπανία: Προοδευτικό άνοιγμα Σάντσεθ προς τα αριστερά για σχηματισμό κυβέρνησης

Newsroom

Τα ρέστα του παίζει ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να καταφέρει να πείσει τις δυνάμεις της Αριστεράς και συγκεκριμένα του κόμματος Unidas Podemos (σ.σ. είναι οι Unidos Podemos που έχουν αλλάξει το όνομα του κόμματος στο θηλυκό γένος για να δείξουν την στήριξη τους στην ισότητα των φύλων και τον φεμινισμό) να συμπράξουν ούτως ώστε να προκύψει κυβέρνηση στην χώρα.

Ο ηγέτης του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) παρότι κέρδισε στις εκλογές του Απριλίου (την τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια), δεν κατάφερε να λάβει πλειοψηφία στην Βουλή και δεν έχει ακόμα καταφέρει να φτιάξει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Μια κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα (PP) ή τους Ciudadanos έχει αποκλειστεί εξαιτίας της στάσης τους που στην ουσία οδήγησε τον Σάντσεθ να προκηρύξει εκλογές τον Απρίλιο, όμως το άνοιγμα προς τα αριστερά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τις Αριστερές δυνάμεις της Ισπανίας.

Για να τους πείσει ότι το κόμμα του και ο ίδιος είναι θετικός σε μια συνεργασία με την Αριστερά, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη) 370 πολιτικές που θα υιοθετήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας οι οποίες ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν την βάση για ένα “κοινό προοδευτικό πρόγραμμα”. Μεταξύ αυτών είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενοικίου (τα οποία όπως και σε πολλές άλλες χώρες τραβάν την ανηφόρα εξαιτίας και της βραχυχρόνιας μίσθωσης), επιβολή ζωνών χαμηλών ρύπων σε πόλεις και κωμοπόλεις και η επέκταση της δωρεάν δημόσιας πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Κατά την διάρκεια της σχετικής ανακοίνωσης ο εν ενεργεία και εν αναμονή πρωθυπουργός, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα οικοδομηθεί πάνω στα θεμέλια του πλάνου που παρουσίασε και του ανοίγματος στην κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Δεν είναι μόνο αναγκαίο γιατί ο κόσμος μας κάλεσε να ακολουθήσουμε μια τέτοια οδό όταν ψήφισαν στις κάλπες, αλλά και γιατί η κοινωνία ητάει από εμάς να ξεπεράσουμε το πολιτικό αδιέξοδο που η χώρα μας έχει περιέλθει από τις 28 Απριλίου. Επίσης είναι αναγκαίο και για να δώσουμε στην Ισπανία την ευκαιρία να έχει μια προοδευτική διακυβέρνηση που χρειάζεται τώρα”.

Όπως συμπλήρωσε δε, επιτιθέμενος στην δεξιά αντιπολίτευση και κάνοντας παράλληλα άνοιγμα προς τα αριστερά του: “Η χώρα μας δεν έφτασε εδώ από τις διαφωνίες μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων, αλλά επειδή τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας (σ.σ. της Καταλονίας και των περιφερειών) αλλά και τα κόμματα της συντήρησης άθροισαν τις ψήφους τους για να ανατρέψουν μια προοδευτική κυβέρνηση (σ.σ. αναφέρεται στην κυβέρνηση μειοψηφίας που είχε φτιάξει ο ίδιος τον Ιούνιο του 2018 μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος με πρόταση μομφής)”.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συνέπραξαν με το Λαϊκό Κόμμα και την ακροδεξιά για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σάντσεθ στις αρχές του 2019 καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό που παρουσίασε το PSOE.

Παρά το άνοιγμα του Σάντσεθ προς τα αριστερά δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν οι προτάσεις του θα γίνουν αποδεκτές τόσο από τους Unidas Podemos, όσο και από τα αριστερά κόμματα της Καταλονίας τα οποία χρειάζεται για να έχει πλειοψηφία στην Βουλή. Σε περίπτωση που οι προτάσεις του δεν γίνουν δεκτές, τότε δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί και πάλι για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια σε εκλογές.

Το σενάριο αυτό με βάση τις ισορροπίες που υπάρχουν στην Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές του Απριλίου είναι πιο πιθανό από το να καταφέρει ο Σάντσεθ να συμπήξει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας ή να πάρει την ψήφο ανοχής από τον αριθμό των βουλευτών που απαιτείται για να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Με βάση τις σχετικές δημοσκοπήσεις μια νέα εκλογική αναμέτρηση, εάν τελικά η κατάσταση φτάσει εκεί, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του Σάντσεθ ο οποίος σύμφωνα με τις μετρήσεις θα αυξήσει τα ποσοστά του και τις έδρες του, αλλά και προς όφελος των κομμάτων στα αριστερά του PSOE. Πιο συγκεκριμένα δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι εάν γίνουν εκλογές στις 10 Νοεμβρίου (όπως είναι προγραμματισμένο εάν ο Σάντσεθ δεν καταφέρει να έχει εξασφαλίσει ότι μπορεί να κυβερνήσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου) τότε το PSOE και οι Unidas Podemos θα καταλάβουν συνολικά από 176 έδρες έως 185 έδρες, αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν μόνο μεταξύ τους αφού θα έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Πέδρο Σάντσεθεκλογές ΙσπανίαΙσπανία