Κόσμος|06.09.2019 19:33

Brexit: Στις Βρυξέλλες να ζητήσει παράταση στέλνουν και οι Λόρδοι τον Μπόρις Τζόνσον

Newsroom

Στις Βρυξέλλες για να ζητήσει παράταση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αναγκαστεί όπως όλα δείχνουν να πάει ο Μπόρις Τζόνσον (ή κάποιος άλλος που θα αναλάβει πρωθυπουργός), καθώς ο νόμος Μπεν πέρασε σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή) και από την Βουλή των Λόρδων.

Το μοναδικό που μένει για να γίνει νόμος του κράτους και να κλείσει ο Βρετανός πρωθυπουργός εισιτήριο για Βρυξέλλες, είναι να δοθεί τυπικά η έγκριση της Βασίλισσας Ελισάβετ κι αυτό γιατί οι Λόρδοι αποφάσισαν να μην καταθέσουν καμία τροπολογία. Σε περίπτωση που είχαν καταθέσει τροπολογία το κείμενο θα έπρεπε να λάβει εκ νέου την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως «θα προτιμούσε να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι από το να πάει να ζητήσει παράταση της ημερομηνίας εξόδου» εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι αυτός που θα φέρει εις πέρας την αποστολή που του αναθέτει η Βουλή των Κοινοτήτων με το νόμο Μπεν.

Αν και παραμένει άγνωστο αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πάει στις Βρυξέλλες πριν την σύνοδο της Ε.Ε. στα μέσα Οκτωβρίου για να ζητήσει παράταση, από τις δηλώσεις του ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να δεχθούν μια συμφωνία προκύπτει ότι θα μεταβεί στην βελγική πρωτεύουσα για την επερχόμενη σύνοδο.

Μπόρις ΤζόνσονBrexit χωρίς συμφωνίαBrexithard Brexit