Κόσμος|12.09.2019 15:06

«Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο» διαμηνύει ο Τσαβούσογλου

Newsroom

Με δηλώσεις του στο δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέρχεται στο θέμα της Αμμοχώστου την οποία ο ίδιος άλλωστε επισκέφθηκε προ ημερών, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα  

Απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου CNN Turk για το εάν οι Τούρκοι «θα ανοίξουν την Αμμόχωστο;», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να δήλωσε: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε προ ημερών πολυήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου, μια επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας εκείνος μάλιστα επισκέφθηκε και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, συνοδευόμενος από τον καλούμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, έναν άνθρωπο τον οποίο η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά στο δρόμο προς τις εκλογές του 2020 ενάντια στην υποψηφιότητα του πιο «ήπιου» Μουσταφά Ακιντζί.

Ήδη, εδώ και κάποιους μήνες, οι «αρχές» του ψευδοκράτους κινούν σενάρια περί ανοίγματος των Βαρωσίων στην Αμμόχωστουπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, με απώτερο στόχο τον εποικισμό της περίκλειστης ερημωμένης πόλης, η οποία όμως προστατεύεται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλεται ότι η τουρκική πλευρά έχει βολιδοσκοπήσει και Ελληνοκύπριους το τελευταίο διάστημα, διερευνώντας εάν και κατά πόσο εκείνοι θα ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι.

Για το θέμα των Βαρωσίων, η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται να εξετάζει επί του παρόντος από νομικής πλευράς το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς, πάντως, όπως εκείνες εκτυλίσσονται όχι μόνο στη στεριά (με το επιχειρούμενο άνοιγμα της Αμμοχώστου) αλλά και στη θάλασσα (με τις πειρατικές γεωτρήσεις και τις σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ), δυναμιτίζουν το κλίμα υπονομεύοντας σκοπίμως κάθε προοπτική ουσιαστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και την υπόθεση του 16χρονου που κατέβασε την τουρκική σημαία από δημοτικό σχολείο στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ήδη, Γκρίζοι Λύκοι και «αρχές» εμφανίζονται να εξαπολύουν απειλές, αναζητώντας παράλληλα τον 16χρονο, ενώ φέρονται να ετοιμάζουν και φιέστα… έπαρσης της σημαίας.   

ΑμμόχωστοςΜεβλούτ Τσαβούσογλου