Κόσμος|23.11.2018 10:16

Ο Ερντογάν, ο Πούτιν και η... κλακέτα του Ολιβερ Στόοουν

Γιώργος Σκαφιδάς

Αν και φαινοµενικά… άσχετο µε την περίσταση, το όνοµα του Αµερικανού σκηνοθέτη έπεσε στο τραπέζι όταν ο Καλίν ρωτήθηκε… εάν ο Ολιβερ Στόουν πρόκειται να σκηνοθετήσει ένα ντοκιµαντέρ µε θέµα τη ζωή του Ερντογάν. «Υπήρξε µια τέτοια ιδέα. Το σκεφτόµαστε. Το αξιολογούµε. Δεν είναι ακόµη κάτι σίγουρο» απάντησε ο Καλίν, επιβεβαιώνοντας µεν τις σχετικές φήµες, προτού ωστόσο συνεχίσει ξεκαθαρίζοντας ότι ακόµη δεν έχει πραγµατοποιηθεί κάποια συνάντηση ανάµεσα στον Ολιβερ Στόουν και την τουρκική ηγεσία.

Εδώ και ηµέρες υπήρχε έντονη φηµολογία στα τουρκικά µίντια ότι ο 72χρονος Στόουν επρόκειτο να πάει στην Αγκυρα συνοδευόµενος από οµάδα συνεργατών του για επαφές κορυφής, ζητώντας από την τουρκική ηγεσία να του επιτραπεί να γυρίσει µια ταινία µε θέµα τον Ερντογάν. Ο οσκαρικός σκηνοθέτης βρέθηκε όντως στην τουρκική πρωτεύουσα τις προηγούµενες ηµέρες, κάνοντας ένα πέρασµα και από το διεθνούς φήµης εστιατόριο «Trilye», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται εάν εκείνος πράγµατι συναντήθηκε µε τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύµφωνα µάλιστα µε τα τουρκικά δηµοσιεύµατα («T24», «Milliyet» κ.ά.), ο Στόουν θα µπορούσε να κάνει για τον Ερντογάν είτε µια ταινία µυθοπλασίας εµπνευσµένη από πραγµατικά γεγονότα και καταστάσεις, είτε ένα πολύωρο ντοκιµαντέρ το οποίο θα βασίζεται σε συνεντεύξεις µε τον Τούρκο πρόεδρο, στα πρότυπα των συνεντεύξεων που είχε κάνει σχετικά πρόσφατα ο βραβευµένος Αµερικανός και µε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιµίρ Πούτιν.

Ο αρθρογράφος Αχµέτ Χακάν της εφηµερίδας «Hurriyet» είχε γράψει πρώτος στις 11 Νοεµβρίου ότι ο Ολιβερ Στόουν επρόκειτο να µτεαβεί στην Τουρκία για να γυρίσει µια ταινία µε θέµα τον Ερντογάν. Η σειρά των πολύωρων συνεντεύξεων µε τον Πούτιν που είχε γυρίσει ο Στόουν την περίοδο 2015-2017 («The Putin Interviews») µάλλον αρέσει ως ιδέα στην Αγκυρα, που αφήνει να εννοηθεί ότι θα καλωσόριζε κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του Ερντογάν.

Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι ο Ολιβερ Στόουν είχε τιµηθεί για πρώτη φορά µε Οσκαρ το 1979, στην κατηγορία καλύτερου προσαρµοσµένου σεναρίου για την ταινία «Το εξπρές του µεσονυχτίου», για µια ταινία δηλαδή που αποτελούσε επί σειρά ετών κόκκινο πανί και ανάθεµα για το τουρκικό κατεστηµένο, καθώς εθεωρείτο ότι δυσφηµούσε τη χώρα διεθνώς.

Όλιβερ ΣτόουνΒλαντίμιρ ΠούτινΤαγίπ Ερντογάν