Κόσμος|25.09.2019 23:30

Επικός διάλογος Τραμπ - Ζελένσκι: «Γνώρισα καλύτερα την Ουκρανία από τα καλλιστεία»

Newsroom

Ισχυρό πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί το «ουκρανικό σκάνδαλο», με το θερμόμετρο να ανεβαίνει απότομα μετά την αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, ο γιος του οποίου εργαζόταν σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το βίντεο από την πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αμηχανία ήταν έκδηλη... «Με καλέσατε στην Ουάσιγκτον, αλλά ξεχάσατε να μου πείτε ημερομηνία», είπε ο Ζελένσκι στον Τραμπ, εισπράττοντας το αμήχανο χαμόγελο του Αμερικανού.

«Καλύτερα στην τηλεόραση, παρά στο τηλέφωνο», συνέχισε αναφερόμενος στην επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες», τόνισε, με τη σειρά του, ο Τραμπ.

«Το ξέρω, από εκεί είμαι!», ήταν η αποστομωτική απάντηση του Ζελένσκι και αμέσως έκανε το παράπονό του.

Η μεταξύ τους συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζελένσκι προσπάθησε πρώτος να αστειευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Εξάλλου, πρόκειται για πρώην κωμικό, ο οποίος έκανε την έκπληξη όταν κέρδισε τις εκλογές πριν από λίγος μήνες.

Από την πλευρά του ο Τραμπ είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πιο διάσημος από τον ίδιο. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ένας απίστευτος διάλογος μεταξύ τους.

«Ο προκάτοχός σας δεν βρήκε χρόνο για να έρθει στην Ουκρανία. Μπορείτε να μου δώσετε τον λόγο σας ότι εσείς θα επισκεφθείτε τη χώρα;», τον ρώτησε ο Ζελένσκι. «Θα προσπαθήσω… Κάποτε μου ανήκαν τα καλλιστεία Miss Universe και είχαμε μια νικήτρια από την Ουκρανία, οπότε γνωρίσαμε τη χώρα με πολλούς τρόπους», ήταν η απρόσμενη, τουλάχιστον, απάντηση του Τραμπ.

«Δεν πιέστηκα από τον Τραμπ»

Παρόλο που από το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας είναι ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ πίεζε τον Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για τον γιο του πιθανού πολιτικού αντιπάλου του στις εκλογές, Τζο Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνάντηση ότι αυτό δεν συνέβη.

«Δεν αισθάνθηκα ότι πιέζομαι από τον Τραμπ για να ερευνήσω τον Μπάιντεν», είπε ο Ζελένσκι. «Νομίζω ότι διαβάσατε τα πάντα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην απομαγνητοφώνηση.
«Δεν θέλω να εμπλακώ στις δημοκρατικές, ανοιχτές, εκλογές των ΗΠΑ. Η συνομιλία μου με τον Τραμπ ήταν φυσιολογική και συζητήσαμε πολλά πράγματα. Κανείς δεν με πίεσε», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Νάνσι Πελόζι, για το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε τη διαδικασία αποπομπής σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

«Η Νάνσι Πελόζι έχει χάσει τον δρόμο της. Την έχει καταλάβει η άκρα αριστερά. Μπορεί να είναι και η ίδια ακροαριστερή, αλλά έχει χάσει τον δρόμο της. Δυστυχώς, σε ό,τι με αφορά, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, βρήκε ξανά λόγο να κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι επί της προεδρίας του η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Ντόναλντ ΤραμπΒολοντιμίρ ΖελένσκιΝέα Υόρκη