copyright: Pixabay

Στο «φως» το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ζελένσκι - Δείτε το απόρρητο έγγραφο

Τελευταία Ενημέρωση
Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν τις διαδικασίες για έρευνα με στόχο την παραπομπή και την καθαίρεση του Aμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί, μέσω της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για έρευνα με στόχο την παραπομπή και την καθαίρεση του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Τον κατηγορούν πως σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τού άσκησε πιέσεις ώστε να δυσφημήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, ωστόσο αυτό συνέβη πριν η Πελόζι ανακοινώσει την έναρξη διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου.

Δείτε εδώ το απόρρητο έγγραφο

Ο διάλογος του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ζελένσκι (απόσπασμα)

Τραμπ: (…) Θα ήθελα να μας κάνετε μια χάρη γιατί η χώρα μας (οι ΗΠΑ) έχουν περάσει πολλά τελευταία και η Ουκρανία γνωρίζει πολλά σχετικά. (…) Θα ήθελα να σας καλέσει εσάς και τους ανθρώπους σας ο Γενικός Εισαγγελέας και θέλω να ανακαλύψετε την αλήθεια. Όπως είδατε χθες, όλη αυτή η ανοησία ολοκληρώθηκε με μια ’φτηνή’ παράσταση από έναν άνθρωπο με το όνομα Robert Mueller, μια ανεπαρκή παράσταση, αλλά λένε ότι πολλά από αυτά ξεκίνησαν με την Ουκρανία. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, είναι σημαντικό να το κάνετε αν είναι πιθανό.

Ζελένσκι: (…) Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία. (…) Για αυτόν τον λόγο, ανακάλεσα τον πρέσβη μας στις ΗΠΑ και θα αντικατασταθεί με έναν έμπειρο και ικανό πρέσβη, οποίος θα εργαστεί σκληρά για να εξασφαλίσει ότι οι χώρες μας θα έρθουν πιο κοντά. (…) Θέλω να σας πω ότι είμαστε φίλοι. Είμαστε καλοί φίλοι κ.Πρόεδρε και εσείς έχετε φίλους στη χώρα μας ώστε να συνεχιστεί η στρατηγική μας συνεργασία. Επίσης, σχεδιάζω να συνεργαστώ με σημαντικούς ανθρώπους και πέρα από αυτή την έρευνα, εγγυώμαι ως ο πρόεδρος της Ουκρανίας ότι όλες οι έρευνες θα γίνουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Σας διαβεβαιώνω.

Τραμπ: (…) Kαι κάτι άλλο. Ακούγονται πολλά για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε την δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν για αυτό, επομένως ό,τι μπορείτε να κάνετε με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν υπέροχο. Ο Μπάιντεν κυκλοφορεί και καυχιέται λέγοντας ότι σταμάτησε τη δίωξη οπότε αν μπορείτε να το δείτε… Ακούγεται απαίσιο.

Ζελένσκι: (…) Κατανοώ και είμαι ενήμερος για την κατάσταση. Αφού έχουμε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή μας, ο επόμενος Γενικός Εισαγγελέας θα είναι 100% άνθρωπός μου, δικός μου υποψήφιος, που θα είναι αποδεκτός από τη Βουλή και θα ξεκινήσει στη θέση του Εισαγγελέα από τον Σεπτέμβριο. Αυτός ή αυτή θα ερευνήσει την υπόθεση, και ειδικά την εταιρεία που αναφέρατε σε αυτό το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ζελένσκι, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν του ασκήθηκαν πιέσεις, απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό διότι είναι ο Πρόεδρος μια ανεξάρτητης χώρας.

Και συμπλήρωσε: «Μόνο ένα άτομο μπορεί να μου ασκήσει πίεση. Είναι ο γιος μου, που είναι έξι ετών».

Η υπόθεση που πυροδότησε την εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του Ντ. Τραμπ

Ακολουθούν τα κύρια στοιχεία αυτής της νεφελώδους υπόθεσης που εμπλέκει έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τον πρόεδρο της Ουκρανίας και εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

Μια αναφορά

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ τότε διερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά έρευνα για παραπομπή του Τραμπ

Πάγωμα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιο του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Παραπομπή

Επί μήνες, η αριστερή πτέρυγα του Κογκρέσου ζητούσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως λόγω της πίεσης των ερευνών για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι νέες κατηγορίες έφεραν μεγάλη μερίδα μετριοπαθών βουλευτών προς το μέρος των βουλευτών αυτών.

Αργά χθες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, για καιρό διστακτική για μια διαδικασία παραπομπής, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής Τραμπ.

Λίγο πριν την χθεσινή ανακοίνωση Πελόζι, ο Τραμπ λέει πως μια πιθανή διαδικασία παραπομπής του, μπορεί να έχει από εκλογική σκοπιά, μια θετική επίδραση για τον ίδιο. «Λένε ότι θα είναι καλό για μένα στις εκλογές», τονίζει.

Η αντεπίθεση

Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.

Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του.

Αλλά αυτές του οι εκκλήσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, συγκεκριμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014. Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή «αισθάνεται ότι απειλείται».

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ