Κόσμος|23.11.2018 15:49

Διαδηλώσεις στην Ιρλανδία: Βγήκαν τα εσώρουχα μετά την αθώωση για βιασμό (pics)

Newsroom

Φωτογραφίες με τα εσώρουχά τους δημοσιεύουν γυναίκες ακτιβίστριες. Κι αυτό γιατί ένας δικηγόρος που υπερασπιζόταν τον πελάτη του, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό, παρουσίασε στο δικαστήριο το «προκλητικό» εσώρουχο της νεαρής. 

Στον τελευταίο του λόγο ο δικηγόρος παρότρυνε τους ενόρκους να λάβουν υπόψη τους το εσώρουχο που επέλεξε η κοπέλα να φορέσει και ο κατηγορούμενος στη συνέχεια αθωώθηκε. 

Ακολουθώντας την πορεία της δίκης, μια καμπάνια έγινε viral στο διαδίκτυο με γυναίκες να δημοσιεύουν εικόνες στα social media με τα δικά τους εσώρουχα υπό το χάσταγκ #ThisIsNotConsent, δηλαδή «Αυτό δεν είναι συναίνεση».

Το χάσταγκ δημιούργησε μια κλειστή ομάδα στο Facebook με όνομα «Mna na hEireann», που σημαίνει «Γυναίκες της Ιρλανδίας».

Η Σούζαν Ντίλλον, μέλος της ομάδας αυτής, διαχειρίζεται επίσης τον λογαριασμό του twitter «I believe Her – Ireland» (Σε πιστεύω – Ιρλανδία) και διέδωσε το μήνυμα ακόμα περισσότερο.

T

Η Ντίλλον είπε: «Μια γυναίκα από την ομάδα μας θύμωσε με τα σχόλια που γίνονταν, όπως όλες μας». Έτσι πρότεινε μια διαδήλωση για να υπογραμμίσουν ότι η επιλογή των γυναικείων ρούχων δεν συνιστά συναίνεση και μια άλλη γυναίκα σκέφτηκε το περίφημο hashtag.

«Δεν σεβάστηκαν τα υπόλοιπα πειστήρια, κανένα αντικείμενο της στα ρούχα της κατηγόρου δεν υποδείκνυε συναίνεση. Αν ένας ένορκος αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, τότε είναι εμφανές ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε προκειμένου να αποκαθηλώσουμε τον αρχαϊκό μύθο ότι η ενδυμασία προκαλεί τον βιασμό».

Ιρλανδία