Κόσμος|01.10.2019 18:15

Ερντογάν για Προσφυγικό: Δεν μπορεί να επωμιστεί άλλο το βάρος η Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Στο Προσφυγικό αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την έναρξη της νέας νομοθετικής χρονιάς. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο βάρος που έχει επωμιστεί η Τουρκία εδώ και οκτώ χρόνια και τις εκκλήσεις που απευθύνει πλέον στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα φιλοξενούμε για πάντα τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα 3,65 εκατομμύρια φιλοξενούμενούς μας που βρίσκονται ακόμη εντός των συνόρων μας λόγω της παράτασης της συριακής κρίσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να επωμιστεί και να διαχειριστεί ένα τέτοιο βάρος για τόσο πολύ καιρό, όπως η Τουρκία. Δεν μπορούμε, όμως, να σκεφτούμε ότι θα συνεχίζαμε να φιλοξενούμε για πάντα τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πάλι πιέσεις για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, προκειμένου να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

«Όσοι φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας εδώ και περίπου 8 χρόνια έχουν ήδη σπίτι, έναν τόπο και μία πατρίδα να μείνουν. Ωστόσο, είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό ένα ασφαλές κλίμα, στο οποίο οι πρόσφυγες να μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους. Έχουμε ήδη κάνει πολλές εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν επιστρέψει στον τόπο τους έχει φτάσει τις 360.000. Ο μοναδικός λόγος για την παρουσία μας στη Συρία είναι οι τρομοκρατικές απειλές στα σύνορά μας, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο για την επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους. 

Νέο μήνυμα για επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρηματολόγησε ότι όλες οι εκτός συνόρων δραστηριότητες δεν γίνονται για να εκμεταλλευτούν κάποια κατάσταση, ούτε εποφθαλμιούν τα εδάφη άλλης χώρας, παρά μόνο στο όνομα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. «Απλά κοιτάζουμε να βοηθάμε το περιβάλλον μας. Δεν έχουμε ποτέ απαρνηθεί την ανθρωπιστική μας πλευρά, μια στάση που ξεχωρίζει το τουρκικό έθνος από όλα τα άλλα».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θέλει να χυθεί αίμα, αλλά να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Τουρκίας και του συριακού στρατού. «Κάποιοι προσπαθούν να μας λυγίσουν. Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μία τόσο ανήμπορη χώρα που θα δεχτεί ένα τέτοιο ποταπό παιχνίδι; Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μία χώρα χωρίς ρίζες που θα κάνει τον κομπάρσο στα σενάρια που γράφονται για εκείνη; Όσοι σκέφτονται έτσι, συγνώμη αλλά δεν μας γνωρίζουν καθόλου, σημαίνει. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο.

Ως έθνος, δίνουμε και το κεφάλι μας, αν χρειαστεί, αλλά σίγουρα δεν υποχωρούμε στο θέμα της ανεξαρτησίας και της υπερηφάνειας μας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αγνοήσει την ασφάλειά της και το μέλλον των αδελφών της, για το κέφι κάποιων δυνάμεων που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς στην περιοχή» δήλωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από 4 χρόνια πρότεινε τη ζώνη ασφαλείας και όλοι στα λόγια την υποδέχθηκαν θερμά, αλλά «καμία χώρα δεν έβαλε το χέρι της κάτω από την πέτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ ότι «δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Δεν μας έχει μείνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε μόνοι μας. Αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολη η δουλειά μας. Με τη βοήθεια του Αλλάχ και του μυαλού μας, δεν αμφιβάλλω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπροσφυγικόΤουρκία