Κόσμος|01.10.2019 20:55

Αποκαλυπτικό βίντεο του OPEN από τις υπόγειες στοές των τζιχαντιστών (vid)

Newsroom

Σε μικρή απόσταση από την Χαν-Σεϊχούν βρίσκεται και το υπόγειο οχυρό της Ελ-Λατάμνα, το οποίο έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού μετά από τριετή πολιορκία. Μια ολόκληρη μικρή πόλη σκαμμένη κάτω από τους λόφους της περιοχής, αποτελούμενη από υπόγειες αίθουσες, που συνδέονται με στενές σήραγγες και πλατύτερες στοές. 10 χιλιάδες τετραγωνικά είναι η έκταση μόνο μιας από αυτές, ενώ έχουν βρεθεί τουλάχιστον 10 αντίστοιχες εγκαταστάσεις. 

Αυτές είναι οι περιβόητες σπηλιές της Χαν-Σεϊχούν. Ένα περίπλοκο δίκτυο, με το οποίο οι τζιχαντιστές εξασφάλιζαν καταφύγιο και ανεφοδιασμό.  «Είμαστε οι πρώτοι δημοσιογράφοι, που μπαίνουμε στις συγκεκριμένες δύο σπηλιές, όπου συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες πυροτεχνουργών με ανιχνευτές ναρκών και λοιπών εκρηκτικών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ανταποκριτής του OPEN TV, θανάσης Αυγερινός ενώ ο αξιωματικός συνοδείας αναφέρει: «Πηγαίνουμε βήμα βήμα, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Οι ανιχνευτές μας θα ελέγχουν πρώτα τα πάντα, μετά θα επιτρέπεται η είσοδος. Δεν ακουμπάμε τίποτα με τα χέρια». 

Οι σπηλιές εκτιμάται ότι ανοίχτηκαν με τη χρήση ειδικών εργαλείων και τεχνογνωσίας, που παρασχέθηκαν πιθανώς από ισχυρούς ξένους υποστηρικτές των τζιχαντιστών, αλλά και με την αναγκαστική εργασία του τοπικού πληθυσμού, που εκμεταλλεύονταν κυριολεκτικά ως δούλους. Ακόμη κι όταν δεν λέγεται ευθέως, τα περισσότερα βέλη στρέφονται κατά της Τουρκίας.  «Αυτοί, που βρίσκονταν εδώ, έφυγαν, όταν ξεκινήσαμε την επίθεση και κινήθηκαν προς το Χαν-Σεϊχούν πριν απελευθερωθεί, κατόπιν είτε στο χωριό Μαάρα, είτε στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας», αναφέρει συνταγματάρχης του συριακού στρατού. 

Εντός του δικτύου μπορούσαν να εισέλθουν ακόμη και στρατιωτικά οχήματα, ενώ έχουν βρεθεί διοικητήρια, ακόμη και πολυτελείας για την ηγεσία, αποθήκες οπλισμού, εργαστήρια κατασκευής όπλων.  Στη φυλακή των σπηλαίων της Ελ-Λατάμνα φαίνονται ακόμη ανεξίτηλα τα ίχνη των βασανιστηρίων, που υπέστησαν, όσοι δεν αποδέχθηκαν τον ισλαμικό νόμο και την εξουσία των ακραίων φανατικών με προέλευση δεκάδες χώρες του κόσμου.

Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε για το OPEN TV ο Θανάσης Αυγερινός 

Συρίατζιχαντιστές