Κόσμος|03.10.2019 10:12

Τουρκία: Εμποδίσαμε 36.600 παράτυπους μετανάστες να πάνε στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Άγκυρα για το Μεταναστευτικό, η τουρκική ακτοφυλακή δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ροές, που, κατά την τουρκική εκδοχή, λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο.

Το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το τουρκικό λιμενικό συνέλαβε 36.600 παράτυπους μετανάστες που προσπάθησαν να διαφύγουν στα ελληνικά νησιά με έκνομους τρόπους, αναφέρεται σε έκθεση του τουρκικού λιμενικού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φέτος ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει αυξηθεί μόνο κατά 10%.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να περάσουν στην Ελλάδα 29 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους και 51 διακινητές έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί, σύμφωνα με την έκθεση, που ως μήνα με τη μεγαλύτερη κίνηση καταγράφει τον Μάιο.

Οι περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από το Ντικιλί και το Τσεσμέ της Σμύρνης, από την Αλικαρνασσό και την Ντάτσα της Μούγλα, από το Κουσάντασι και το Ντίντιμ του Αϊδινίου, καθώς επίσης και από το Αϊβαλί.

Για τις επιχειρήσεις του το τουρκικό λιμενικό χρησιμοποιεί 2 πλοία ερευνών, 37 σκάφη της ακτοφυλακής και 13 ελικόπτερα, αναφέρεται στην έκθεση.

Αιγαίοπαράτυποι μετανάστεςτουρκική ακτοφυλακή