Κόσμος|07.10.2019 16:20

Νόμπελ Ιατρικής: Τρεις οι φετινοί βραβευθέντες

Newsroom

Με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνες τους σχετικά με τα ανθρώπινα κύτταρα και τον τρόπο που αυτά προσαρμόζονται σε συνθήκες έλλειψης ή αφθονίας οξυγόνου, τιμήθηκαν φέτος οι Ουίλιαμ Κέιλιν, Σερ Πίτερ Ράτκλιφ και Γκρεγκ Σεμέντσα.

Από τις έρευνες τους και τις ανακαλύψεις τους έχουν ανοίξει έναν νέο δρόμο για την ανάπτυξη τεχνικών και στρατηγικών για την καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών όπως οι αναιμίες, ο καρκίνος και άλλες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν της Επιτροπής Νόμπελ, οι τρεις επιστήμονες με τις δημοσιεύσεις και τις εργασίες τους συνέβαλλαν στο να ταυτοποιηθούν εκείνοι οι μοριακοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την δραστηριότητα των γονιδίων ανάλογα με τα επίπεδα οξυγόνου στα οποία λειτουργούν τα κύτταρα. Παρά το γεγονός ότι όλη η επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες γνώριζε ότι το οξυγόνο και τα επίπεδα αυτού σε έναν οργανισμό είναι κρίσιμα για την... ζωή και τις διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με αυτήν, οι εργασίες των τριών βραβευθέντων περιέγραψαν με λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προσαρμογή των μηχανισμών αυτών σε περιβάλλοντα υποξίας ή υπεροξίας.

Από το ευρήματά τους προέκυψε ότι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, όπως το υψόμετρο, η σωματική άσκηση αλλά και η αναιμία, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκινικών όγκων οι οποίοι αναπτύσσονται ταχύτατα και καταναλώνουν τόση ενέργεια ώστε να “δεσμεύουν” όλο το οξυγόνο του περιβάλλοντος τους. Αυτό ακριβώς το σημείο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολλές και διαφορετικές ομάδες για να φτιάξουν θεραπείες για τον καρκίνο που θα αποστερούν το οξυγόνο από τους όγκους οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον θάνατο.

Οι φετινοί νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 830.000 ευρώ. Θα λάβουν το βραβείο τους από τον βασιλιά της Σουηδίας Καρολο ΙΣΤ Γουστάβο στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, την επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ. Ο Ουίλιαμ Κέιλιν και ο Γκρεγκ Σεμέντσα είναι καθηγητές Πανεπιστημίου ο ένας στο Χάρβαρντ και ο άλλος στο Τζον Χόπκινς, ενώ ο τρίτος της παρέας Πίτερ Ράτκλιφ έει έδρα στην Οξφόδρη.

Νόμπελ Ιατρικής