Κόσμος|07.10.2019 22:17

Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο διαφωνούν με την απόφαση Τραμπ για τη Συρία

Newsroom

«Λάδι στη φωτιά» της σκακιέρας της Μέσης Ανατολής ρίχνει ο Ντόναλντ Τραμπ με φόντο την αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη μακροσκελή ανάρτηση που έκανε στο Twitter και ανέφερε τους λόγους αποχώρησης των ΗΠΑ από το συριακό έδαφος, επανήλθε με νέο tweet δηλώνοντας πως η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί ευθέως την Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο είχε κάνει και πέρυσι με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά τη δήλωση Τραμπ, στις 5,82 λίρες εκτοξεύτηκε το δολάριο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv στην ΤουρκίαΜαρία Ζαχαράκη. Η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας πριν από το tweet του Αμερικανού προέδρου κυμαινόταν στο 1$/5,70 TL. H εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει το δολάριο ξανά στις 6 λίρες, γεγονός που μπορεί να έχει άσχημη επίδραση στην τουρκική οικονομία, όπως έγινε κι έναν χρόνο πριν, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πάλι «χειραγωγήσει» με ένα tweet του την οικονομία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, όλοι οι σύμμαχοί του με πρώτο τον γερουσιαστή Γκράχαμ του έχουν κάνει μία απίστευτη επίθεση για την προδοσία των συμμάχων τους Κούρδων.

Μάλιστα ο κ. Γκράχαμ απειλεί τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντάς του ότι θα πάει το συγκεκριμένο ζήτημα στη Γερουσία έτσι ώστε να αλλάξει η απόφαση. Άλλο ένα στοιχείο που έχει και αυτό τη δική του σημειολογία είναι ότι αξιωματούχος του Πενταγώνου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε ότι «δεν πρόκειται ακριβώς για αποχώρηση. Θα αποχωρήσουν μερικοί στρατιώτες».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου στη Συρία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.150 φανεροί στρατιώτες και ένας αριθμός στρατιωτών που δεν καταμετράται όπως είναι η «Δύναμη Δέλτα».

Την ίδια ώρα ο Μιχάλης Ιγνατίου σχολίασε τη δήλωση του οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ του είπε πως έχει επιχειρηματικά συμφέροντα και γι' αυτό μπορεί να προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς και ότι τον ελκύουν οι αυταρχικοί ηγέτες και καταλήγει λέγοντας ότι ο Τραμπ πήρε εντολές από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συρία.

Από την άλλη πλευρά ο ανταποκριτής του Open TV στην Κωνσταντινούπολη εκτίμησε πως ο Μάικ Πομπέο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Τραμπ στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ιρλανδία για την Αμερική. Το θέμα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου δεν είναι μόνο ότι ο Τραμπ ισοπέδωσε τον Μάικ Πομπέο, αλλά έκανε το ίδιο και με τον υπουργό Άμυνας. Ο τελευταίος την Παρασκευή μίλησε στους δημοσιογράφους και τους είπε ότι με την Τουρκία όλα βαίνουν καλώς.

ΠεντάγωνοΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑΣυρίαΣτέιτ Ντιπάρτμεντ