Κόσμος|08.10.2019 00:55

Συρία: Πληροφορίες για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε βάση Κούρδων (vid)

Newsroom

Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί τα τελευταία λεπτά, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί- η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η επιδρομή ήταν αεροπορική, με τη συμμετοχή μαχητικών και drones και ότι εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK. Στα social media κυκλοφόρησε βίντεο που φέρεται να καταγράφει τη στιγμή του βομβαρδισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah, το πυροβολικό της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Αλ- Μαλικίγια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων (YPG), κατά το ίδιο ρεπορτάζ.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε από την άλλη η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου. «Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία» μετέδωσε το Al-Mayadeen.

Το ραδιόφωνο της Συρίας μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Από την επίθεση καταστράφηκαν δύο γέφυρες.

Η συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε επίθεση κοντά στην πόλη el-Malikiya, στο χωριό Tel-Tavil εναντίον Κούρδων.

Επίσης, διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Sputnik και το Russia Today, αναμεταδίδουν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα

To τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πάντως, δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για επιθέσεις εντός της Συρίας, παρά μόνο για το βόρειο τμήμα του Ιράκ, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο, σημειώνοντας ότι έκανε επιδρομή στην περιοχή Γκάρα και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

T

Κουρδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του συριακού, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Ντερίκ, στα βορειοανατολικά της Συρίας, διαψεύδει και εκείνος πως υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές εντός συριακού εδάφους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνέχιζαν, πάντως, το βράδυ της Δευτέρας, να μεταδίδουν συνεχώς για μεταφορά τεθωρακισμένων και αποστολή κομάντο στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.  Αυτοκινητοπομπή με περίπου 100 οχήματα έφτασε απόψε στο Κιριχάν της Αντιόχειας στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ απέκλεισαν τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας για την Τουρκία και η Άγκυρα αποβλήθηκε από το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων. Πάντως, η Τουρκία δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο, αφού τα drones της και τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να εξαπολύσουν χτυπήματα από την τουρκική πλευρά. «Οι ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρήσει οως κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Συρία: Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους

Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, τόνισε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενημερώνοντας δημοσιογράφους το μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και διευκρίνισε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσιγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».

Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

ΤουρκίαΚούρδοιΣυρίαβομβαρδισμός