Κόσμος|09.10.2019 22:31

Γερμανία: Πυροβολισμοί σε συναγωγή - Η αστυνομία κάνει λόγο για δύο νεκρούς

Newsroom

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Bild» ανέφερε στον ιστότοπό της πως οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μπροστά από μια συναγωγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια χειροβομβίδα εκτοξεύθηκε επίσης σε εβραϊκό νεκροταφείο.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάλε» ανέφερε η τοπική αστυνομία στο Twitter. «Σημειώθηκαν αρκετοί πυροβολισμοί. Οι φερόμενοι ως δράστες διέφυγαν με ένα όχημα. Διενεργούμε επείγουσες έρευνες και ζητούμε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους».

T

Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του χρόνου στον ιουδαϊσμό.

Η τοποθεσία της πόλης Χάλε

Η γερμανική υπηρεσία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανέφερε πως ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Χάλε έχει κλείσει.

Ένας μάρτυρας ανέφερε στο CNN International, πως την ώρα που περνούσε μπροστά από τη συναγωγή είδε έναν άνδρα, ο οποίος φορούσε στρατιωτικά ρούχα και ατσάλινο κράνος και κρατούσε κάτι που έμοιαζε με αυτόματο όπλο. 

Ο ίδιος μάρτυρας υποστηρίζει πως είδε τον ύποπτο να πετά κάτι πάνω από τον φράχτη της συναγωγής (πιθανότατα χειροβομβίδα), ενώ ένα ακόμα άτομο βρισκόταν δίπλα του ξαπλωμένο στο έδαφος. Στη συνέχεια ο δράστης έφυγε από το σημείο με ένα γκρι αυτοκίνητο (μάρκας Volkswagen Golf).

Εικόνα από τα social media: Πιθανότατα ο δράστης της επίθεσης

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης: 

T

Σε βίντεο που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ απεικονίζεται ένας από τους δράστες να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», ανάμεσα στους νεκρούς είναι μία γυναίκα, ενώ υπάρχουν και πολλοί τραυματίες. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη συλλάβει ένα άτομο και αναζητούνται και άλλα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για οργανωμένη επίθεση. Ψάχνουν, μάλιστα, και το αυτοκίνητο στο οποίο κατά πληροφορίες επέβαιναν. Οι πληροφορίες μιλούν για τρεις δράστες.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν ήταν στο μαγαζί του όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί. Οι υπάλληλοι του εστιατορίου είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, ένας πελάτης σκοτώθηκε. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο ένας ένοπλος άνδρας φορούσε κράνος με κάμερα και στρατιωτικά ρούχα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Focus» κάνει λόγο και για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς, λίγη ώρα μετά το πρώτο, στο Λάντσμπεργκ, προάστιο του Χάλε.

πυροβολισμοίσυναγωγήΓερμανία