Κόσμος|09.10.2019 23:01

Συρία: Πώς πάρθηκε η απόφαση Ερντογάν για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μετά το '74

Newsroom

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί από το απόγευμα της Τετάρτης ο πλανήτης την τουρκική εισβολή στη Συρία. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα με ένα tweet και ονομάζεται «Πηγή Ειρήνης».

Οι βομβαρδισμοί γίνονται σε δύο πόλεις: Το Τελ Αμπιάτ και το Ρας Αλ Αΐν. Πρόκειται για τις δύο πόλεις προπύργια των Κούρδων μαχητών που βρίσκονται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού. Προς το παρόν έχουν χτυπηθεί αποθήκες πυρομαχικών και θέσεις των Κούρδων μαχητών. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση μετά από αυτήν στην Κύπρο το 1974.

 Αντιδράσεις από τους Κούρδους

Οι Κούρδοι αντέδρασαν στις τουρκικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα σε δύο τουρκικές πόλεις, στην Τζεϊλαπινάρ και στην Νουσαϊντίν που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Συρίας έχουν πέσει έξι οβίδες σε σπίτια και κτήρια. Μάλιστα ακούγονται κάτοικοι να φωνάζουν και βρίσκονται σε πανικό. Όπως τουλάχιστον λένε οι επίσημες πληροφορίες δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή για επίθεση μέσα από το γραφείο του

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, την εντολή για επίθεση μέσα από το γραφείο του. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τους αρχηγούς των κομμάτων. Με τον μόνο που δεν επικοινώνησε ήταν με τον ηγέτη του Κουρδικού κόμματος.

Επίσης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την επιχείρηση, καθώς ο Ερντογάν επικοινώνησε πρώτα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Από την άλλη πλευρά ο προϊστάμενος του διεθνούς ρεπορτάζ του Open TV Σωτήρης Δανέζης παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τον χάρτη με την ουδέτερη ζώνη που οραματίζεται να δημιουργήσει το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού. Πρόκειται για το Ταλ Αμπιάτ και το Ρας Αλ Αϊν.

Η τουρκική αεροπορία έχει προχωρήσει σε 30 χιλιόμετρα βάθος μέσα στη Συρία

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική αεροπορία έχει προχωρήσει σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος. Μάλιστα είναι στο σημείο όπου θέλουν να δημιουργήσουν το πλέγμα ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά οι Κούρδοι θέλοντας να περιορίσουν τις τουρκικές επιδρομές καίνε λάστιχα. Την ίδια ώρα καταφτάνουν κομβόι από Τούρκους στρατιώτες προκειμένου να ενισχυθούν το μέτωπο στα σύνορα. Στο μεταξύ ο Ερντογάν βρίσκεται ήδη στο κέντρο επιχειρήσεων και, μέσω video wall, παρακολουθεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά,  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής.

Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Τουρκία να ενεργήσει συγκρατημένα. Ακόμη ζήτησε από την Άγκυρα να μη δημιουργεί τετελεσμένα που ενδεχομένως θα κληθεί να πληρώσει στο μέλλον η ΕΕ. 

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος και κάλεσε την Τουρκία να δράσει με αυτοσυγκράτηση. Σημειώνεται, τέλος, ότι την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Τουρκία όπου θα έχει συνάντησει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ντόναλντ Τραμπ: «Κακή ιδέα» η επίθεση στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι "κακή ιδέα", την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα" αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.

«Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

ΤουρκίαΣυρίατουρκική εισβολήΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν