Κόσμος|10.10.2019 23:08

Εφιάλτης στη Συρία: Φόβοι για ατελείωτο κατάλογο θυμάτων από τις συγκρούσεις

Newsroom

Η επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την υφήλιο να εκφράζει φόβους μια επικείμενη γενοκτονία κατά των Κούρδων.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων, έγινε γνωστό από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πόλεων Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλιούρφα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα κοριτσάκι 11 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε, όπως και ένα αγοράκι 9 μηνών. To Anadolu δημοσίευσε μια πολύ σκληρή εικόνα του αγοριού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανάφερε από την πλευρά του πώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 27, εκ των οποίων 6 Τούρκοι. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και δύο νεκροί στις συνοριακές τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Σειλάνπινάρ όπου εξερράγησαν δύο ρουκέτες που εκτόξευσε η κουρδική πολιτοφυλακή.

Πάντως, όλες οι πλευρές συμφωνούν πvς κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών ήδη έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 60.000 άμαχοι που σπεύδουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Προς το παρόν, αυτοί οι πρόσφυγες δεν εισέρχονται στην Τουρκία, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Mustafa Bali, εκπρόσωπο Τύπου του SDF, οι άμαχοι κινούνταν προς την πόλη Tal Abyad. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οκτώ νεκροί ήταν ο απολογισμός της πρώτης ημέρας των εχθροπραξιών. 

T

Από την πλευρά της, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές έβαλαν κατά της τουρκικής πόλης Ακτσάκαλε, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκων αξιωματούχων που μετέδωσε νωρίτερα το CNN. Όπως αναφέρεται, τα κουρδικά πυρά έπεσαν στο δημαρχείο της πόλης και στο αστυνομικό τμήμα.  

Έχουν πληγεί έως τώρα πάνω από 180 στόχοι της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από το τουρκικό πυροβολικό και από τα 25 τουρκικά F16 που επιχειρούν διαρκώς. Σημειώνεται πώς η μορφολογία του εδάφους είναι επίπεδη και διευκολύνει τις γρήγορες μετακινήσεις των μηχανοκίνητων μονάδων του τουρκικού στρατού.

Τα tζαμιά όλης της χώρας αλλά κυρίως στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας μεταδίδουν διαρκώς ισλαμικά εμβατήρια από την περίοδο της διαπάλης των οπαδών του Μωάμεθ κατά των απίστων στην Μέκκα και τη Μεδίνα.

AP photo

Ο τουρκικός στρατός εξουδετέρωσε μαχητές του PKK και του YPG

Ο τουρκικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρωσε τους μαχητές του PKK και του YPG που στοχεύουν Τούρκους πολίτες, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις επιθέσεις.

«Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG διέπραξε άλλον ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σήμερα. Σκότωσαν (τουλάχιστον) δύο αμάχους, μεταξύ αυτών ένα μωρό, σε μια επίθεση με οβίδες εναντίον της Ακτσακαλέ, μιας τουρκικής πόλης στα σύνορα με τη Συρία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.

T

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες των PKK/PYD-YPG, που σκότωσαν αθώους πολίτες σήμερα και κατέστρεψαν τις θέσεις τους», προσέθεσε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε πλήγματα εναντίον της συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μαρντίν.

Ο τουρκικός στρατός έχει περικυκλώσει τις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν

Ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στη βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu. Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν. Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Τσαβούσογλου: Η Toυρκία θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία. Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε. Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε. «Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών. Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, φοβούνται ότι η εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενέχει τον κίνδυνο οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα, εν μέσω του χάους που θα προκληθεί.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές υπό τον φόβο άφιξης τζιχαντιστών

Πάντως, σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί και οι ελληνικές Αρχές Ασφαλείας υπό τον φόβο ενδεχόμενης άφιξης στη χώρα μας τζιχαντιστών. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος να φτάσουν χιλιάδες μέλη του ISIS στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ βρίσκονται σε επιφυλακή και αντίστοιχη επικοινωνία με άλλες Υπηρεσίες κρατών. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN TV, σαφείς εντολές για την ενίσχυση των κλιμακίων των Υπηρεσιών Ασφαλείας που βρίσκονται στα νησιά και κυρίως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν δώσει επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη με σκοπό τον λεπτομερή έλεγχο και την καταγραφή κάθε αλλοδαπού που θα φθάνει στη χώρα μέσω των προσφυγικών ροών. Την ίδια ώρα, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Ευρώπης για τη διασταύρωση των στοιχείων όσων φθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου 15.000 μαχητές του ISIS βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί έχουν σαφείς εντολές να ερευνούν τις λίστες που έχουν συνταχθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη και περιλαμβάνουν άτομα που έχουν πολεμήσει στο πλευρό του ισλαμικού κράτους. Παράλληλα, έχουν δοθεί εντολές να σχηματίζεται το προφίλ κάθε ατόμου: άνδρα ή γυναίκας και να γίνεται έλεγχος στις ηλεκτρονικές του συσκευές. 

Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή δήλωση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βορειοανατολική Συρία. Κι αυτό γιατί, ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν σήμερα από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Έτσι, χωρίς κάποια ουσιαστικά προσκόμματα, η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία συνεχίζεται, αφήνοντας πίσω της νεκρούς κι εκτοπισμένους…

ΤουρκίαΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΚούρδοιΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυρία