Κόσμος|11.10.2019 14:16

Το Open TV στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας: 342 νεκροί - 70.000 εκτοπισμένοι (vid)

Newsroom

Τρίτη μέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και  σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, η πόλη Ακτσάκαλε έχει ερημώσει. Μετά τους έξι νεκρούς την Πέμπτη, ο τουρκικός στρατός διέταξε την εκκένωσή της για να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν από λίγο τελέστηκαν οι κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά.

Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Συνεχώς γίνονται επιθέσεις και το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νέο αριθμό νεκρών Κούρδων μαχητών, και συγκεκριμένα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 342. Απώλειες μετρά και η Τουρκία, εκτός από τους έξι άμαχους και έναν στρατιώτη την Πέμπτη, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι τέσσερις νεκροί στρατιώτες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που πολεμά στο πλευρό των Τούρκων στο Ταλ Άμπιαντ.

Στο Ταλ Άμπιαντ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις, ενώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που αναφέρεται στις νίκες του τουρκικού στρατού. Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβερνηση λέει οτι δεν συναντά καποια ιδιαίτερη αντίσταση απο τους Κούρδους μαχητές. Mάλιστα αναφέρει ότι παραδίδονται και αφήνουν πίσω τους ακόμη και τα όπλα με τα οποία τους έχουν ενισχύσει οι ΗΠΑ.

Σήμερα Παρασκευή στην Τουρκία βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και έχει συνομιλίες με τον Τουρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ έκανε δηλώσεις στήριξης της Τουρκίας.

Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό, διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους» επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Καθώς ήταν το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.

«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων» τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη Βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Τουσκ: οι πράξεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

ΚούρδοιΣυρίαΤουρκίαπόλεμος στη ΣυρίαΓενς ΣτόλτενμπεργκΜεβλούτ Τσαβούσογλουτουρκική εισβολήνεκροί