Κόσμος|15.10.2019 23:58

ΕΙΒ: Στις καλένδες παραπέμπει την μη χρηματοδότηση ρυπογόνων επενδύσεων

Newsroom

Στην αναβολή της απόφασης της για έναν τουλάχιστον μήνα σχετικά με την οριστική απεμπλοκή της από την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ορυκτών καυσίμων η οποία ήταν προγραμματισμένη να ληφθεί σήμερα, προχώρησε την τελευταία στιγμή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

Παρότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως πως ελήφθη αυτή η απόφαση, τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η αναβολή αποφασίστηκε έπειτα από παρεμβάσεις διαφόρων λόμπι. Παρά το γεγονός ότι μετά την γνωστοποίηση της είδησης οι αρμόδιοι, όπως ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Άντριου Μακ Ντάουελ που είναι υπεύθυνος για την Ενέργεια προσπάθησαν να φανούν καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με τον κ. Μακ Ντάουελ: “Η νέα δανειακή πολιτική της τράπεζας για την ενέργεια αποτελεί ορόσημο στην πορεία της EIB να μετατραπεί στην Κλιματική Τράπεζα της Ε.Ε. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα και είμαι σίγουρος ότι η τελική έγκριση θα δοθεί τον Νοέμβριο”.

Παρά τον καθησυχαστικό τόνο των ανθρώπων της τράπεζας πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε και ασκεί η Γερμανία και άλλες χώρες ούτως ώστε η μεταρρύθμιση που έχει αποφασιστεί στην δανειακή πολιτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος (και η οποία προβλέπει την εξαφάνιση της χρηματοδότησης επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα) είτε να μην υλοποιηθεί ποτέ είτε να υλοποιηθεί μερικώς. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian ο Άλεξ Δούκας της ΜΚΟ Oil Change International: “Αυτή η καθυστέρηση είναι άμεση συνέπεια των αποφάσεων της Γερμανίας και της Κομισιόν να ξανακάνουν μέρος της κεντρικής πολιτικής τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητούν εκατομμύρια ακτιβιστές και διαδηλωτές υπέρ του κλίματος από τους ηγέτες.

Σημειώνεται πάντως ότι την τετραετία 2013-2017 η EIB παρείχε δανεισμό ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ συνολικά για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνάει τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

καύσιμαΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεωνκλιματική αλλαγή