Κόσμος|18.10.2019 12:15

Συρία: Τα χατίρια του Τραμπ στον Ερντογάν, η εκεχειρία και η στάση αναμονής Ρωσίας-Ασαντ

Newsroom

Πυρ ομαδόν από μέλη του Κογκρέσου κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την εκεχειρία που αποφάσισαν Τουρκία και ΗΠΑ, η οποία βάζει ουσιαστικά καβάλα στ' άλογο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ καταβαραθρώνει τους Κούρδους. Η γείτων, συμφώνησε να αναστείλει τη στρατιωτική της εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών.

Τη συμφωνία κατήγγειλαν η  Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χάρισε τα πάντα στον Ερντογάν.

Αμφότεροι χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Βορειοανατολική Συρία. Στην Ουάσινγκτον, η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς σήμερα, Παρασκευή, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ψηφιστούν νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας και της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς  δήλωσε ότι για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας «Πηγή Ειρήνης» θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση». Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Σταματάμε... για λίγο, δεν ματαιώνουμε, λέει ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, στην οποία «πήραμε αυτό που θέλαμε», ενώ έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα ότι «αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε». «Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή» πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών» είπε. Ο Πενς δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν όταν η Τουρκία τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση, όπως αναφέρεται στη χθεσινή συμφωνία. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών λένε ότι είναι «απάτη» η συμφωνία των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Έχουν εκτοπιστεί 300.000 άνθρωποι και έχουν σκοτωθεί 500, οι 100 άμαχοι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων κι έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου. Και όλα αυτά την ώρα που στην πόλη Ρας Αλ Αΐν οι εχθροπραξίες, σποραδικές μεν, συνεχίζονται, καθώς ακούγονται ανά διαστήματα εκρήξεις και ριπές από πυροβόλα όπλα.

Τι κερδίζουν οι Τούρκοι, τι χάνουν οι Κούρδοι 

  • Η Τουρκία θα ελέγχει μια «είσοδο» τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.
  • Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.
  • Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου.
  • Δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Αντάλλαξαν tweets Τραμπ - Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία. «Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», έγραψε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα». «Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερωτηματικό η στάση Ρωσίας - Άσαντ

Ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα αντιδράσουν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και η Ρωσία σε όσα εμφανίζονται να συμφώνησαν Τούρκοι και Αμερικανοί. Φαντάζει πάντως δύσκολο να αποδεχθούν μια υπό τουρκικό έλεγχο, πλάτους 32 χιλιομέτρων «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία από τον Ευφράτη έως και το Ιράκ. Οι προθέσεις τους θα αποσαφηνιστούν κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπόλεμος στη ΣυρίαΝτόναλντ ΤραμπΚούρδοι