Κόσμος|18.10.2019 14:03

Ισπανία: Παραλύει η Καταλονία - Συγκρούσεις, απεργίες και αναβολή στο Μπάρτσα-Ρεάλ

Newsroom

Μία δύσκολη μέρα θα είναι η Παρασκευή για την Καταλονία, καθώς πολλές αυτονομιστικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία και διαδηλώσεις, προβαίνοντας σε καταλήψεις αυτοκινητοδρόμων και κτιρίων σε όλη την ισπανική αυτόνομη περιφέρεια.

To βράδυ της Πέμπτης, η Βαρκελώνη συγκλονίσθηκε για άλλη μια φορά από επεισόδια, που έφεραν επίσης ακροδεξιούς, αντιφασίστες και αυτονομιστές να συγκρούονται στο κέντρο της καταλανικής μητρόπολης.

Μετρό, προαστιακός, λεωφορεία και τραμ θα υπολειτουργήσουν -μόνο με προσωπικό ασφαλείας-, ενώ ελάχιστη θα είναι η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών στην Περιφέρεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία στη Βαρκελώνη είναι πυκνή και αναμένεται κατά τις ώρες τις αιχμής να γίνει αφόρητη.

Περίπλοκη αναμένεται να γίνει σήμερα και η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους της Περιφέρειας και η είσοδος κι έξοδος στη Βαρκελώνη, καθώς έχουν προγραμματισθεί καταλήψεις. Ήδη από το ξημέρωμα έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις στους αυτοκινητοδρόμους στο ύψος της Αμπόστα (νότια), στη Τζιρόνα και στο Βαλ ντ' εν Μπας.

Σήμερα (18/10), παρ' όλο που δεν σχετίζονται με τη γενική απεργία θα συγκλίνουν στη Βαρκελώνη οι πέντε «πορείες για την ελευθερία (Marxes per la llibertat)» από την Τζιρόνα, το Βικ, την Τάρεγα, τη Μπέργα και την Ταραγόνα. Τις πορείες οργάνωσαν μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους 12 Καταλανούς πολιτικούς, οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Omnium. Κατά την πορεία προς την πρωτεύουσα θα προκληθούν δυσκολίες στην κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους τους οποίους θα διασχίσουν.

T

Την Πέμπτη το βράδυ, το κέντρο της Βαρκελώνης έγινε πάλι πεδ'ιο συγκρούσεων, καθώς για πρώτη φορά ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αυτονομιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, σε κάλεσμα των Επιτροπών Άμυνας της Δημοκρατίας (CDR) στους κήπους Τζαρντινέτς ντε Γκράσια. Η κοινή γνώμη ακόμη είναι συγκλονισμένη από τις εικόνες ενός νεαρού αυτονομιστή να υφίσταται ανηλεή ξυλοδαρμό από ακροδεξιά στοιχεία. Η καταλανική αστυνομία πραγματοποίησε 11 προσαγωγές.

T

Νωρίτερα, η αστυνομία επενέβη και απέτρεψε ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφασιστικές ομάδες και ακροδεξιούς στην πλατεία Αρτός, που αποτελεί το προπύργιο των ισπανών εθνικιστών. Οι ακροδεξιοί ύψωσαν την ισπανική σημαία που χρησιμοποιούσε το φρανκικό καθεστώς και τραγούδησαν τον ύμνο του Φράνκο Cara al sol (Πρόσωπο στον ήλιο). Η πυκνή αστυνομική διάταξη απέτρεψε την σύγκρουση με τις αντιφασιστικές ομάδες που έφθασαν στο σημείο. Το ίδιο, όμως, δεν συνέβη αργότερα, κατά τα σύγκρουση των νεοφασιστικών στοιχείων με τους αυτονομιστές.

Κιμ Τόρα: Στόχος η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας μέχρι το τέλος του 2021

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, ο οποίος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας, δήλωσε την Πέμπτη πως έχει στόχο η Καταλονία να έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία μέχρι το τέλος του 2021, αν τα καταλανικά κόμματα συμφωνήσουν σ' αυτό.

Απευθυνόμενος στο περιφερειακό κοινοβούλιο, ο Τόρα δήλωσε επίσης πως θέλει να είναι έτοιμη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη μια πρόταση για μια «Καταλανική Δημοκρατία». Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως πως μια νέα ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα δήλωσε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μια νέα ψηφοφορία για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.

Ο Τόρα, μιλώντας στο περιφερειακό κοινοβούλιο δήλωσε πως υπάρχει ένα «ψευδές αφήγημα» πως το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα είναι βίαιο.  Η θητεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας λήγει τον Δεκέμβριο του 2021.

Απαράδεκτο tweet πρώην παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης

Μεγάλες αντιδράσεις πυροδότησε στο διαδίκτυο η ακραία θέση που έλαβε ο τερματοφύλακας Χεσούς Φερνάνδεθ, πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, για τα όσα διαδραματίζονται στην Καταλονία, μετά την ανακοίνωση της καταδίκης εων 12 αυτονομιστών πολιτικών, ζητώντας την επέμβαση του στρατού.

Ο πρώην παίκτης της «Βασίλισσας», που σήμερα αγωνίζεται στην ρουμανική Κλουζ, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter εικόνες από τις συγκρούσεις στη Βαρκελώνη και σχολιάζοντας ζήτησε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την επέμβαση του στρατού στην Καταλονία. «Θλιβερό αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία. Ο στρατός να επέμβει τώρα! Όχλος και κακοποιοί που διαδηλώνουν με αυτόν και ακόμη χειρότερο τρόπο για μία καταδίκη, που είναι εξάλλου και μικρή. Είναι τρελό. Ζήτω η Ισπανία!»

Με αυτόν τον ακραίο τρόπο και ο Φερνάνδεθ θέλησε να εκφράσει την άποψή του για όσα συμβαίνουν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τις κινητοποιήσεις που αυτή πυροδότησε στην καταλανική κοινωνία. Πολλές προσωπικότητες από διάφορους τομείς του δημόσιου βίου, του θεάματος και του αθλητισμού έχουν τοποθετηθεί --άλλοι με αρνητικό τρόπο κι άλλοι συμφωνώντας με την απόφαση.  Αμέσως το tweet του Φερνάνδεθ γέμισε με απαντήσεις κι αντιδράσεις θαυμαστών του, ή άλλων φιλάθλων, πολλές από αυτές ήσαν αρνητικές, έως και προσβλητικές.

T

Οριστική αναβολή του Μπαρτσελόνα - Ρεάλ

Αναβλήθηκε λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην Καταλονία το προγραμματισμένο για τις 26 Οκτωβρίου ντέρμπι ανάμεσα σε ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης για την La Liga. 

Η διοργανώτρια αρχή της La Liga έδωσε στις δύο ομάδες προθεσμία να συμφωνήσουν σε ημέρα και ώρα διεξαγωγής μέχρι το πρωί της προσεχούς Δευτέρας (21/10), ειδάλλως θα αναλάβει η ίδια να ορίσει το πρώτο «Clasico» της χρονιάς. Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής του Clasico την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Κάτι, όμως, που δεν φαντάζει και τόσο εύκολο, δεδομένου ότι οι εμπορικές συμφωνίες, τις οποίες ήδη έχει συνάψει η διοργανώτρια του πρωταθλήματος για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, δυσκολεύουν τη διεξαγωγή του ντέρμπι ημέρα Τετάρτη. Ακόμα μία ημερομηνία που έπεσε στο τραπέζι είναι η 7η Δεκεμβρίου (Σάββατο), ημερομηνία στην οποία η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει τη Μαγιόρκα και η Ρεάλ Μαδρίτης την Εσπανιόλ, παιχνίδια που θα μετατεθούν σε άλλη ημερομηνία.

ΔιαδηλώσειςΒαρκελώνηΚαταλονίαΙσπανίααπεργία