Κόσμος|18.10.2019 14:20

Ιταλός διασώστης: Βρήκα μάνα και μωρό αγκαλιασμένους στον βυθό

Newsroom

Στις 7 Οκτωβρίου 2019, μια βάρκα φορτωμένη πρόσφυγες ναυάγησε ανοικτά της Λαμπεντούζα. Από τους 50 επιβαίνοντες, μόνο οι 22 κατάφεραν να σωθούν. Ο Rodolfo Raiteri, επικεφαλής ομάδας διάσωσης, μιλά στην ιταλική «La Repubblica» για όσα είδε και έζησε εκεί, καθώς και για την πιο ανυπόφορη στιγμή απ' όλες. 

«Μας οδηγούσε όχι μόνο το καθήκον, αλλά και το πάθος μας. Θα μπορούσαμε να τα παρατήσουμε, αλλά συνεχίσαμε με πείσμα την αναζήτηση, για να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πίσω την ακεραιότητά τους. Γιατί είναι άνθρωποι και όχι "μετανάστες"» δηλώνει ο Raiteri, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στη διάσωση τουριστών στο ναυάγιο του «Costa Concordia». 

«Βρήκαμε μητέρα με το μωρό της αγκαλιασμένους στον βυθό. Η θέαση αυτού του μωρού εκεί κάτω ήταν ανυπόφορη, χτύπημα στην καρδιά. Δεν είσαι ποτέ έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ήταν γροθιά στο στομάχι» σημειώνει και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι βρέθηκαν σε αυτήν τη στάση και ο τρόπος που η γυναίκα είχε τοποθετήσει τα χέρια της μας κάνει να πιστεύουμε ότι τον κρατούσε μέχρι το τέλος». 

Συνολικά, την ημέρα του ναυαγίου, οι διασώστες ανέσυραν 13 γυναίκες νεκρές, κάποιες από αυτές έγκυοι, ενώ στη βάρκα επέβαιναν επίσημα 8 παιδιά και άλλες έγκυοι που δεν βρέθηκαν ποτέ. 

ναυάγιοδιασώστηςπρόσφυγεςΛαμπεντούζα