Κόσμος|20.10.2019 17:56

Πόλεμος στη Συρία: Τα Ηνωμένα Έθνη ερευνούν καταγγελίες για χημικά όπλα

Newsroom

Ανάστατη είναι η διεθνής κοινότητα ύστερα από τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι επιθεωρητές του ΟΗΕ, αυτήν τη στιγμή διενεργείται έρευνα και συλλέγονται πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη χρήση λευκού φώσφορου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον αμάχων στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ο OPCW  τελεί σε σχέση συνεργασίας με τον ΟΗΕ από το 2000) την περασμένη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι πως είναι ενήμερος για τη δυσμενή κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και ότι αναζητά και συλλέγει πληροφορίες για την πιθανή χρήση χημικών όπλων. 

Από την άλλη, η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος, σε ανακοίνωσή της, κάνει αναφορά για έξι τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στην πόλη Χάσακα. Οι πληγέντες φέρουν πολύ σοβαρά εγκαύματα από όπλα αγνώστου είδους, και η οργάνωση προσπαθεί να αξιολογήσει την κατάστασή τους προκειμένου να διαπιστώσει τι είδους οπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ένας Βρετανός ειδικός στον τομέα των χημικών όπλων δημοσιοποίησε φωτογραφίες πρώην συναδέλφου του που εικονίζουν ένα παιδί με άσχημα εγκαύματα στο στήθος, με την εκτίμηση ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αυτά να προκλήθηκαν από τη χρήση χημικών όπλων. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό όπλο του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί με τη Σύμβαση της Γενεύης, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Φυσικά, η Τουρκία έχει αποδεχθεί και υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, αποθήκευσης, παραγωγής και χρήσης χημικών όπλων, και την καταστροφή τους από το 1997, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ, οπότε σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασής της αναμένεται να της επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις. 

Συρίασεισμός ΤουρκίαΟΗΕπόλεμος στη ΣυρίαΚούρδοι