Κόσμος|20.10.2019 19:43

Ερντογάν: Αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση

Μαρία Ζαχαράκη

Συνεχίζει να προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ότι, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία μέχρι την Τρίτη το βράδυ και δεν αποσυρθούν οι Κούρδοι μαχητές από τη Bόρεια Συρία, θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«Αν εφαρμοστεί η συμφωνία, τί ωραία… Αν δεν εφαρμοστεί όμως, μόλις λήξουν οι 120 ώρες, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης ακριβώς από εκεί που την αφήσαμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στη Ριζούντα του Πόντου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του 1.500 τ.χλμ. στη βόρεια Συρία, δηλ. 111 περιοχές και αυτά που η Τουρκία κέρδισε στο πεδίο της μάχης, πρέπει να αντικατοπτριστούν και στο τραπέζι της διπλωματίας.

«Δείξαμε τη σκληρή Τουρκία σε όλον τον κόσμο»

«H Τουρκία δεν είναι η ίδια που ήταν πριν από 17 χρόνια. Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε την έγκριση κανενός όταν πρόκειται για την επιβίωση της χώρας και τη γαλήνη του έθνους μας. Με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης δείξαμε σε όλον τον κόσμο και τη μαλακή και τη σκληρή δύναμη της Τουρκίας, τις επιχειρησιακή της δεξιότητα, τις στρατιωτικές δυνατότητες και ικανότητές της» υπερηφανεύτηκε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ καταθέτοντας τον απολογισμό των 9 ημερών της επιχείρησης, είπε ότι  «μόνο μέσα σε 9 ημέρες σώσαμε από την τυραννία μία περιοχή 1.500 τ.χλμ. εξουδετερώνοντας 765 τρομοκράτες. Θέσαμε υπό τον έλεγχό μας συνολικά 111 περιοχές μέσα στο Ρας αλ-Αίν και το Τελ Αμπιάντ. Και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στις συγκρούσεις θυσιάσαμε 5 στρατιώτες και 20 πολίτες μας, καθώς και 76 αδελφούς μας από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Η Τουρκία αμύνεται…

Κι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τη ρητορική του συνεχίζει να εμφανίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ως άμυνα της Τουρκίας απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

«Η χώρα μας με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κατάφερε ένα θανατηφόρο χτύπημα στον διάδρομο της τρομοκρατίας που επιχειρούνταν να δημιουργηθεί στα σύνορά μας με τη Συρία. Επιπλέον, η επιχείρηση έχει εξοβελίσει τα ιμπεριαλιστικά σενάρια που είχαν γραφτεί για την περιοχή μας», τόνισε.

Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τον λόγο τους, αλλιώς…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστησε την προσοχή και στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας της ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεκκλίσεις και μη τήρησης της συμφωνίας.

«Προσέξτε! Δεν συνάψαμε συμφωνία με την τρομοκρατική οργάνωση. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος εδώ να διαστρεβλώσει τα πράγματα. Θα θέσουμε υπό τον έλεγχό μας τη ζώνη ασφαλείας. Προχωράμε όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Δεν θα μας πτοήσουν τα δάκρυα κανενός, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καθαρίσουμε και τον τελευταίο τρομοκράτη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα μίλησα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. «‘Καταλάβετέ μας, μην υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, στο ΝΑΤΟ είμαστε μαζί’, τους είπαμε. Αν αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν ήδη μπει μέσα στο ΝΑΤΟ, δεν το γνωρίζουμε. Η μόνη προσδοκία μας από τους Αμερικανούς συμμάχους μας είναι αυτή τη φορά να τηρήσουν το λόγο που έχουν δώσει στην Τουρκία».

ΚούρδοιΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν