Κόσμος|25.11.2018 20:12

Τουρκία: Δακρυγόνα στην πορεία κατά της βίας στις γυναίκες

Newsroom

Χρήση δακρυγόνων έκανε η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να εμποδίσει την πραγματοποίηση της πορείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών.

Έπειτα από πολλές προειδοποιήσεις, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών απώθησαν με τη χρήση δακρυγόνων και των ασπιδών τους περίπου 1.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα σωπάσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υπακούσουμε» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Εναντίον της βίας σε βάρος των γυναικών», «Υπερασπιζόμαστε τη ζωή» ή «Ενωμένες, οι γυναίκες είναι δυνατές».

Μετά το τεταμένο τετ α τετ με την αστυνομία, το οποίο διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, οι διαδηλωτές συνέχιζαν να φωνάζουν τα συνθήματά τους, καθώς αποχωρούσαν από την περιοχή, προτού τελικά διαλυθούν.

Η αστυνομία στην Τουρκία εμπόδισε επίσης μια άλλη διαδήλωση, που δεν είχαν επιτρέψει οι Αρχές.

«Το να είσαι γυναίκα στην Τουρκία ισοδυναμεί με το να αντιμετωπίζεις τη βία εκ μέρους των ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής είτε στον εργασιακό χώρο είτε στο σπίτι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιασμίν Εσμέρ, μεταξύ των διαδηλωτών.

«Βρισκόμαστε εδώ για να προκαλέσουμε μια αίσθηση εξέγερσης, εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατές όσο είμαστε ενωμένες» ανέφερε μια φοιτήτρια, που εξήγησε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην πορεία για να «υπερασπιστούμε τη ζωή μας και τον τρόπο ζωής μας».

Τουρκία