Κόσμος|21.10.2019 20:07

Βόρεια Μακεδονία: Γιατί ο Μακρόν είπε «όχι» στον Ζάεφ και έβαλε «φωτιά» στα Βαλκάνια

Τίμος Φακαλής

Η Γαλλία παίρνει τα μέτρα της, δείχνοντας με κάθε τρόπο πως είναι αντίθετη στη διεύρυνση της Ε.Ε. σε αυτήν τη φάση, τόνισαν στο ethnos.gr διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το μπλόκο Μακρόν την προηγούμενη βδομάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής σε Τίρανα και Σκόπια θάβοντας τουλάχιστον προς το παρόν τα ευρωπαϊκά όνειρα των πολιτών της Αλβανίας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. 

Τα αποτελέσματα της τελευταίας διεύρυνσης της Ε.Ε. -τα οποία κατά πολλούς δεν είναι ενθαρρυντικά- με τις χώρες που δέθηκαν στο ευρωπαϊκό άρμα να μην έχουν καταφέρει να πιάσουν τα ευρωπαϊκά στάνταρντ αλλά και να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή φιλοσοφία ήταν σύμφωνα με πολλούς μία από τις κύριες αιτίες που οδήγησε τον πρόεδρο της Γαλλίας να επιμένει μέχρι τέλους στην αρνητική του θέση. Η Αλβανία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό κέντρο για τη διακίνηση ναρκωτικών και η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να υποφέρει από ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου, απέχοντας κατά πολύ από τα ευρωπαϊκά επίπεδα, δικαιολογώντας καταρχήν τις γαλλικές ενστάσεις.

Από την άλλη πλευρά το επικείμενο Brexit αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Παρίσι θέλει να παίξει ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας και θέσεις-κλειδιά που θα χηρέψουν προλαβαίνοντας το Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό το γαλλικό μπλόκο ήταν περισσότερο ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό της Ευρώπης παρά ουσίας δεδομένου ότι ακόμη και αν οι Βρυξέλλες άναβαν την Παρασκευή το πράσινο φως σε Σκόπια και Τίρανα οι διαπραγματεύσεις και το άνοιγμα και των 35 κεφαλαίων για να γίνουν μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να διαρκούσαν περίπου δέκα ολόκληρα χρόνια. 
«Ουσιαστικά η Γαλλία δεν ζητά απλά μια άλλη μεθοδολογία στον τρόπο διεύρυνσης της Ε.Ε.

Το Παρίσι σε αυτή την φάση είναι ξεκάθαρα αντίθετο στη διεύρυνση της Ε.Ε. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιμένουμε να αλλάξει κάτι δραματικό καθ’ όλη τη διάρκεια της Κροατικής προεδρίας και η Βόρεια Μακεδονία εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει ημερομηνία τους επόμενους μήνες» δήλωσε στο ethnos.gr ο πολιτικός αναλυτής της γειτονικής χώρας Πέτερ Αρσόφσκι. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ακολουθήσει μία προεκλογική καμπάνια κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πρόκειται να υποσχεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στους πολίτες μετά και το φιάσκο της προηγούμενης βδομάδας. Αντίθετα το αφήγημα του Ζόραν Ζάεφ θα επικεντρωθεί στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κρατήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο και θα οδηγήσουν την κοινωνία σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και στην δημιουργία περισσότερων και καλύτερων αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Μονόδρομο χαρακτήρισαν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και οι επτά αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Κυριακής υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE τη Δευτέρα Χρίστιαν Μιτσκοσκί-τo κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις-τόνισε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, τηρώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών προκείμενου να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας σβήνοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε σενάριο πισωγυρίσματος 

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας τρέχουν οι εξελίξεις πέφτοντας στο τραπέζι και τα πρώτα ονόματα που θα διαδεχθούν τον Ζάεφ, τρέχοντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Μεταξύ άλλων έχει ακουστεί το όνομα της υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, του υπουργού Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι και του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού κόμματος Λιούπτσο Νικολόφσκι.

Εμανουέλ ΜακρόνΖόραν ΖάεφΠαρίσιΒόρεια Μακεδονία