Κόσμος|23.10.2019 14:24

Στόλτενμπεργκ για Βόρεια Μακεδονία: Δεν είναι ρόλος μου να συμβουλεύω την Ε.Ε.

Μαρία Ψαρά

«Είδαμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακής πορείας της Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν είναι ο ρόλος μου να δώσω συμβουλές στην ΕΕ για το πώς να αντιμετωπίσει το θέμα της διεύρυνσης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε πολύ κοντά στο να καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Χθες, οι ΗΠΑ επικύρωσαν την συμφωνία εισδοχής, κάτι που έχουν κάνει οι περισσότεροι σύμμαχοι μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό γιατί συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ, η Βόρεια Μακεδονία συνεισφέρει στην σταθερότητα στην περιοχή και έχει ευκαιρία επενδύσεων. Μίλησα με Πρωθυπουργό Ζάεφ και συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι υπουργοί. Το βασικότερο είναι η κατάσταση στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος καλωσόρισε τη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Όπως είπε, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πομπέο συζήτησαν τη συμφωνία αυτή, η οποία οδήγησε σε «σημαντική μείωση βίας», κάτι στο οποίο «μπορούμε να χτίσουμε» για το μέλλον. Δεν σχολίασε, πάντως, τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας. «Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία» είπε.

Σε σχέση με την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας για δημιουργία ζώνης προστασίας στη Συρία, ο γενικός γραμματέας είπε ότι χαίρεται για «πολιτικές λύσεις» που προτείνουν κράτη-μέλη, αλλά η «όποια λύση θα πρέπει να αφορά τους πρωταγωνιστές στο πεδίο» και επιφυλάχθηκε να το συζητήσει με τα μέλη της Συμμαχίας. 

Ο ίδιος είπε ότι, όταν μίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν, του εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αύξηση της έντασης της περιοχής, αλλά τον «δικαιολόγησε», παραδεχόμενος ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι προσφυγικές ροές και ο έλεγχος της ασφάλειας στην περιοχή είναι σημαντικά για την Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας αναγνώρισε τη συμβολή των Κούρδων της Βορειοανατολικής Συρίας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. 

«Ο πόλεμος κατά του ISIS δεν έχει τελειώσει. Το χαλιφάτο, όμως, έχει χάσει τη δύναμή του, και αυτό είναι εξαιρετικό επίτευγμα - οφείλεται στη συλλογική δουλειά. Η οποία πρέπει να συνεχιστεί».  

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις υβριδικές απειλές και τον έλεγχο όπλων, ενώ θα προετοιμάσουν την ετήσια Σύνοδο που θα γίνει σε έξι εβδομάδες στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, σε διαφορετικό κλίμα, οι ευρωβουλευτές συζητούν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου για ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει την εισβολή στη Βόρεια Συρία...

Βόρεια ΜακεδονίαΓενς Στόλτενμπεργκ