Κόσμος|27.10.2019 18:11

Ντόναλντ Τραμπ: Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αλ Μπαγκντάντι

Newsroom

Τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να εξολοθρεύσουμε έναν πολύ επικίνδυνο τρομοκράτη» τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ. Και σημείωσε: «Ήταν ύψιστος στόχος των ΗΠΑ το να τον πιάσουμε και να τον σκοτώσουμε. Τον βρήκαν σε ένα τούνελ όπου έκλαιγε και φώναζε. Πυροβολήθηκε από τους Αμερικανούς άνδρες. Φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, το οποίο πυροδότησε και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα ανήλικα παιδιά του».

«Το αμερικανικό προσωπικό ήταν απίστευτο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η αμερικανική επιχείρηση κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη εξολοθρεύσει και τον γιο του ιδρυτή της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. «Το Ισλαμικό Κράτος είχε εξουδετερωθεί κατά 100% τον περασμένο Μάρτιο» ισχυρίστηκε, επιπλέον, ενώ πρόσθεσε ότι ο θάνατος του ηγέτη του ISIS «αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους εναπομείναντες τρομοκράτες».

Αποκάλεσε, παράλληλα, τον Αλ Μπαγκντάντι ως «χαμένο». «Ήταν κακός και βίαιος και πέθανε με κακό και βίαιο τρόπο ως δειλός που τρέχει και κλαίει». Έσπευσε δε, να ευχαριστήσει τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ, αλλά και τους Κούρδους, για την «υποστήριξη που παρείχαν».

T

Με tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί με πολύ αινιγματικό τρόπο στο γεγονός, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι: «κάτι πολύ μεγάλο συνέβη μόλις». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες για τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε όλα τα διεθνή πρακτορεία. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε κάποιες ώρες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Μεγάλος αριθμός» μαχητών του ISIS σκοτώθηκαν

«Μεγάλος αριθμός» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική επιδρομή που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού κατά την επιχείρηση. Ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών και συντρόφων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν μαζί του», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Οι Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν πληροφορίες που βοήθησαν

Η Ρωσία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για την αμερικανική επιδρομή που κατέληξε στον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και οι Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν μερικές πληροφορίες που βοήθησαν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την τηλεοπτική ομιλία του από τον Λευκό Οίκο με την οποία ανακοίνωσε τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και άλλους, παρακολούθησε την επιχείρηση να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο χάρη στις κάμερες που έφεραν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων. «Ήταν σαν να βλέπουμε μια ταινία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη πως η επιδρομή δεν αλλάζει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Στις αμερικανικές δυνάμεις περιλαμβανότανη επίλεκτη Delta Force, δήλωσε στο Ρόιτερ αμερικανός αξιωματούχος. Ο μόνος που τραυματίσθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν ένας σκύλος, είπε ο Τραμπ.

Στόχος της επιδρομής η σύλληψη του Αλ Μπαγκντάντι

Τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που επέδρασμαν στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο να συλλάβουν, ει δυνατόν, τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, αλλά και να τον σκοτώσουν, αν αυτό θα ήταν απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

«Φωνάξαμε στον Μπαγκντάντι και του ζητήσαμε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και κατέφυγε σε μια υπόγεια περιοχή και στη διαδικασία της προσπάθειάς μας να τον βγάλουμε από εκεί ανατίναξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, πιστεύουμε, και σκοτώθηκε», δήλωσε ο Έσπερ στο CNN.

Ο Έσπερ πρόσθεσε πως δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων υπέστησαν ήσσονος σημασίας τραύματα στη διάρκεια της επιχείρησης και έχουν ήδη επιστρέψει στις θέσεις τους. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο Τραμπ ενέκρινε την επιχείρηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. «Ο πρόεδρος εξέταζε επιλογές νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ... Επέλεξε την επιλογή που πιστεύαμε ότι μας έδινε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε ο Έσπερ.

Ισλαμικό ΚράτοςΝτόναλντ ΤραμπΑμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι