Κόσμος|27.10.2019 20:44

Δώρο για τον «στριμωγμένο» Τραμπ ο θάνατος του αρχηγού του ISIS (vid)

Newsroom

Κανείς δεν ξέρει εάν η δολοφονία του αρχηγού του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι θα βοηθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη διαδικασία της καθαίρεσης. Ωστόσο η δολοφονία του Αλ Μπαγκντάντι αποτελεί επιτυχία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που συνεργάστηκαν με τους Κούρδους της Συρίας και με τους Ιρακινούς. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Και αυτό γιατί όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου όλοι και περισσότεροι συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ καταθέτουν και δίνουν πληροφορίες που του προκαλούν μεγάλη πολιτική ζημιά.

Πάντως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αυτό που ακούγεται είναι ότι η δολοφονία του Αλ Μπαγκντάντι δεν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες που στοχεύουν στην καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά ούτε θα αφαιρέσει την πίεση που δέχεται ο Τραμπ αναφορικά με την εξωτερική του πολιτική.

Μάλιστα τα λάθη του στο θέμα της Συρίας παραλίγο να ανατρέψουν την επιχείρηση εναντίον του αρχηγού του ISIS. H κουρδική πλευρά έδωσε τις πληροφορίες για το που βρισκόταν ο Αλ Μπαγκντάντι στις αρχές του μήνα αλλά η τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος καθυστέρησε την επιχείρηση.

Όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου χωρίς αμφιβολία η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ στη Συρία είναι καταστροφική για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα ενώ προκάλεσε κακή εντύπωση το γεγονός ότι ο Τραμπ ευχαρίστησε τη Συρία και την Τουρκία επειδή πρόσφεραν μόνο για λίγα λεπτά τον εναέριο χώρο τους και επιτέθηκε στους Ευρωπαίους που είναι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται πως ο Τραμπ προχώρησε και σε μία απρέπεια, όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου. Συνήθως σε τέτοιες επιχειρήσεις ενημερώνεται και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν ενημερώθηκε η Νάνσι Πελόζι. 

Αμπού Μπακρ αλ ΜπαγκντάντιΝτόναλντ ΤραμπISIS