Κόσμος|29.10.2019 20:02

Ερντογάν: Τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο ανησυχούν τη Δύση

Μαρία Ζαχαράκη

Έναν… εντυπωσιακό τρόπο επέλεξε φέτος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να τιμήσει την 96η επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Στη μεγαλειώδη δεξίωση που παρέθεσε απόψε με τη συμμετοχή 5 χιλιάδων ανθρώπων στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή την εθνική επέτειο, συνδέθηκε μέσω video και συνομίλησε με στρατιώτες του που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλων των μετώπων που έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτά η Τουρκία. Σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.

Η πρώτη σύνδεση έγινε με την ανατολική Μεσόγειο και τη φρεγάτα «Ίμβρος», η οποία πλέει νότια της Κύπρου, προστατεύοντας τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού συνεχάρη το προσωπικό της φρεγάτας για το έργο που συντελεί για την προάσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας, δήλωσε ότι «Η Δύση ανησυχεί βλέποντας τουρκικά πλοία στην περιοχή, αλλά εμείς έχουμε δικαιώματα σε αυτές τις θάλασσες και δεν πάμε πουθενά, όπου δεν έχουμε δικαιώματα».

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέθηκε με την αεροπορική στρατιωτική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ για να συνομιλήσει με αεροπόρο και έπειτα με στρατιώτη στη συριακή πόλη Ρας αλ-Αίν, η οποία κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης».

Η φετινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνδέσεις με στρατιώτες σε όλα τα μέτωπα της Τουρκίας ανήμερα της εθνικής επετείου περνάει ιδιαίτερα μηνύματα έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία. Ο στρατός ως θεματοφύλακας του κράτους είναι εκείνος που εξασφαλίζει και πάλι την υπεροχή στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην επιχείρηση στη Συρία και διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Ρωσία, οι τρομοκράτες Κούρδοι έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το βόρειο τμήμα της Συρίας. Ωστόσο, οι επαφές και οι περιπολίες θα συνεχιστούν – επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος- μέχρι να γίνει πλήρης εξακρίβωση ότι όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία έχουν απομακρυνθεί στη ζώνη ασφαλείας και από την τουρκική πλευρά. 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δεν είδε τη Συρία ως μια ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαιά της ή για να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που είδε τη Συρία μόνο ως άνθρωπο, ως ψυχή, ως αδελφή», είπε χαρακτηριστικά.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος