Κόσμος|31.10.2019 21:00

Αναστασιάδης: Το Κυπριακό ευρωπαϊκή υπόθεση - Δεν θα μας κάμψει κανείς

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δεν θα έχουν κανένα έννομο αποτέλεσμα οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού την Κύπρο θωρακίζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και η συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο. 

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πριν την εκδήλωση απαγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο και για τις συνεχείς αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στα γεγονότα του 1974, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει μακρύ ορίζοντα ευρωπαϊκής προοπτικής και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να απειλεί μία άλλη χώρα μέλος αυτής. 

«Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιαδήποτε απειλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στοχευμένες ενέργειες για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη σε έναν γόνιμο διάλογο για βιώσιμη και ξεκάθαρη λύση του Κυπριακού.

«Ουδέποτε συμμορφώθηκε η Τουρκία»

Για απροθυμία λήψης μέτρων, παρά τις συνεχείς καταδίκες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και τις σε βάρος της αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τουρκική αδιαλλαξία, έκανε λόγο κατά την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσης ο κ. Αναστασιάδης. Ο ίδιος τόνισε ακόμα η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσαν μία άλλη προοπτική στο Κυπριακό.

«Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το Δίκαιο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ προαποφάσεις με επιλεκτικά στοιχεία που επιδιώκουν οι Τούρκοι για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο κ. Αναστασιάδης, φορώντας την ακαδημαϊκή τήβενο και αφού απαγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ανέφερε ότι είναι εντονότατες η συγκίνησή του και η συναισθηματική του φόρτιση για την ύψιστη τιμή που του γίνεται. «Η αναγόρευση συμβάδιζει με το διαχρονικά αποδεδειγμένο ενδιαφέρον σας για τον ελληνισμό της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στη διοίκηση και τους καθηγητές του ΑΠΘ.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ισχυροποίησε την Κύπρο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. «Η ευρωπαϊκή σας προοπτική για χρόνια ανέδειξε την Κύπρο ως πυλώνα της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΠΘ.

Νίκος ΑναστασιάδηςΚυπριακόΤουρκία