Κόσμος|04.11.2019 17:22

Η Άγκυρα εξετάζει την πρόταση για ρωσικά Su-35

Μαρία Ζαχαράκη

Η Άγκυρα εξετάζει τη ρωσική πρόταση για αγορά μαχητικών Su-35, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι «επιθυμία μας είναι να επιστρέψουμε ξανά στο πρόγραμμα των F-35, αλλά υπήρξε πρόταση κι από την απέναντι πλευρά, την οποία εξετάζουμε από άποψη οικονομική, τεχνική και στρατηγική. Δεν μπορούμε να πάρουμε άμεσα μία απόφαση. Χρειάζεται ευρεία ανάλυση, γι’ αυτό δεν μπορεί να πούμε ότι τα παίρνουμε αύριο».

Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα είναι παράλληλα ανοιχτή και στο ενδεχόμενο αγοράς του αμερικανικού αντι-πυραυλικού συστήματος Patriot.

Επιτυχής δοκιμή πυραύλου Atmaca

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Ισμαήλ Ντεμίρ, το NTV μετέδωσε και τις πρώτες εικόνες από την επιτυχή δοκιμή του πυραύλου Atmaca από το πολεμικό πλοίο Κιναλίαντά.

Ο πύραυλος Atmaca, ο οποίος θα συνεχίσει τις δοκιμές και το 2020, αποτελεί έναν τουρκικής κατασκευής πύραυλο που θα ενσωματωθεί στα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Ο Atmaca είναι ένας πύραυλος διαθέτει ενεργό ραντάρ και έχει εμβέλεια 200 χιλιομέτρων. Θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις καιρικές συνθήκες και να χτυπά κινούμενους και σταθερούς στόχους.

Πρώτα θα τοποθετηθεί σε κορβέτες τουρκικής κατασκευής και θα αντικαταστήσει τους πυραύλους αμερικανικής κατασκευής Harpoon.

Su-35Τουρκία